“Parayı almadan gelme!”

09.03.2016 - 13:33
Şenol Karakaş
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem Güney Amerika gezisinde hem de Davutoğlu’nun AB-Türkiye zirvesinde Avrupa liderleriyle mülteci sorununa dair yaptığı görüşme hakkında tuhaf şeyler söyledi. Amerika seyahatinde yaptığı bir konuşmada, yine Suriyeli mültecilere Türkiye’nin yardım etmesini fakat AB ülkelerinin etmemesini anlatırken “Almanya bizden daha mı fakir?” demişti.

Davutoğlu AB liderleriyle görüşürken de Erdoğan konuştu ve “3 milyar avro destek vereceğiz’ dediler. 4 ay geçti, hâlâ verecekler. Sayın Başbakan şu anda Brüksel’de. Temenni ederim ki bu parayı alarak döner” dedi.

Erdoğan, AB liderlerinin 3 milyar destek sözünü yerine getirmemesini eleştiriyor. Ve başbakanına hemen hemen “parayı almadan gelme” demiş oluyor.

Haberlerden yansıdığı kadarıyla Davutoğlu parayı alamadan döndü. 3 milyar avro kasaya girmedi. Devletin liderleri üzgün. Sadece parayı alamamakla kalmadı Davutoğlu, AB liderleriyle görüşmede Türkiye’nin hiçbir tezi kabul edilmedi.

AKP liderliği, başına bir bela almış gibi davranıyor mülteci meselesinde. 

Davutoğlu bu belayı bir pazarlık-şantaj aracı olarak kullanıyor AB’ye karşı. AB, mültecilerin sınırlarına gelmesini istemiyor. Türkiye’nin mültecilerin çıkışına izin vermemesini istiyor. Türkiye bunun karşılığında 3 milyar, Suriye’nin içişlerine müdahalede işbirliği ve AB ülkelerine Türkiye vatandaşlarının vizesiz seyahatini talep ediyor. Beşiktaş semt pazarında pazarlık yaparlar gibi.

Utanç verici.

Veresiye verme gücünü elinde tutan mahalle bakkalının, mahalle halkı üzerinde kurduğu gösterişli üstünlük gibi. 

Utanç verici.

Bu utanç verici pazarlıkları mahkûm etmenin yolu, mültecilerle dayanışmaktan ve bir dizi talebi kazanana kadar mücadele etmekten geçiyor.

- Mültecileri yaşamları üzerinden pazarlık yapabileceğiniz araçlarınız olarak görmekten vazgeçin!

- Mülteciler, eşit koşullarda yaşamak istediğimiz kardeşlerimizdir. Mültecilerin tüm haklarını tanıyın!

- Mültecilerin insanca yaşayacağı koşulları sağlayın! Sınırdan geçişlerinde kolaylık sağlayın. Güvenli geçiş yapmalarını garanti altına alın! Kaynakları savaşa değil, emekçiye, yoksullara ve mültecilere aktarın!

Herkesi19 Mart’ta Avrupa çapında gerçekleşecek olan ırkçılığa karşı mültecilerle dayanışma eylemlerine ve Nisan ayının başında Türkiye’de düzenlenecek ırkçılık karşıtı eylemlere omuz vermeye çağırıyoruz.

Şenol Karakaş

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol