Hendekleri kazdıran nedenler

16.12.2015 - 12:28
Volkan Akyıldırım
Haberi paylaş

Bir tarafta asker sayısı ile NATO’nun 2. büyük ordusu, Ortadoğu’nun en kalabalık polis ve istihbarat örgütlenmesi, soğuk savaş sonrası dağıtılmak yerine sürekli tahkim edilmiş kontrgerilla örgütü. Diğer tarafta akreplerin ve tankların geçişini engellemek için hendek kazan ve canları pahasına hendekleri kapattırmayan Kürt gençleri

Hendeklerin kazıldığı şehirlerde yaşayanların ezici çoğunluğu mecliste HDP’yi, dağda PKK’yi kendi siyasi temsilcileri olarak kabul ediyor. 
İmralı’da tecritte tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan’ı kendi liderleri olarak görüyorlar.

Devletin şiddetli saldırısından ve çatışmalardan canını kurtarmak, günlerce elektiriksiz ve aç kalmamak isteyen yaşlılar, kadınlar ve çocuklar da; şehirde kalıp barikat örenler gençler de, direnmek ya da çocuklarını korumak için bekleyen erkekler de aynı şeyi istiyor.

Bu asayiş meselesi değil, hakları cumhuriyet rejimi tarafından gasp edilen Kürtlerin özgürlüğü sorunudur.

Kürt illerinde hendek kazan öfkeli gençlere “ne yapıyorsunuz” diye sormayız. 29 Kürt isyanı, 30 yıllık savaşın ardından onlara hendek kazdıran nedenleri sorgularız.

O hendekler, tarihte 29 kez ayaklanmış, 30 yıl devletle savaşmış ve 50 binden fazla insanını burada yitirmiş ezilen bir halka verilen sözlerin tutulmaması üzerine kazıldı.

Tutulmayan bu söz, öerkliktir. Bu söz, özerkliktir. Kürtlerin kendi kendilerini yönetme hakkının tanınması ve Kürtlerin eşitliğinin sağlanmasıdır.

Hendekler var çünkü 13 yıl iktidarda olduğu halde bu sorunu çözmeyen Erdoğan ve AKP oyalıyor. 

Arkasındaki generaller zaten çözüm istemiyor. 

Dostluk eli uzattıkları CHP, 12 Eylül anayasasının özü olan, Kürtler ve Türk olmayan tüm halklar üzerindeki ulusal baskıyı tarif eden ırkçı ilk dört madde ‘değiştirilemez’ diyor.

CHP ile aynı fikirde olan faşist MHP’yse kimi zaman sivil kiminzaman özel harekatçı kılığında Kürtleri katlederek savaşı kışkırtıyor.

Cumhuriyet rejiminin eşitliklerini tanımadığı Kürtlerin, HDP’de eşitliklerini tanıdığı küçük sol çevreler bile hendekleri kazdıran nedenleri değil neden hala orada olduklarını tartışıyor.

Ulusal sorunların çözümü güvenden geçer. Ezilen halkın öfkeli gençlerinin ezen halkın bireylerinin barış sözüne güvenip hendekleri kapatması, gerçek değişimi zorlayacak sosyal mücadelenin batıda patlak vermesinden geçer. Savaşı durdurmak ve Kürtler üzerindeki baskıya son vermek, değişimden doğan bir güven için Umudumuz Barışta kampanyasını inşa ediyoruz. Katılmak ister misin?

Volkan Akyıldırım

Bültene kayıt ol