Mültecilerle küresel dayanışmaya

16.11.2015 - 07:59
Arife Köse
Haberi paylaş

Dünyanın gözü Suriye üzerinden artık açık şekilde yaşanan küresel hegemonya mücadelesine çevrilmişken hâlâ her gün savaştan kaçmaya devam eden mülteciler hiçbir dünya liderinin umurunda değil. Herkes Suriye’deki savaşı bitirmekle değil aslında sadece Suriye üzerinden kendi hegemonya alanını genişletmekle ilgileniyor.

Hâl böyle olunca da mülteciler her gün ölmeye devam ediyor. Hayatta kalanları ise çok zor şartlarda bir hayat bekliyor.

Mültecilerin büyük kısmını Suriye’de 2011’den beri devam eden iç savaştan kaçanlar oluşturuyor. En az 4 milyon kişi Suriye’den kaçtı.

ABD, Rusya, Esad ve önüne gelen herkes Suriye’yi bombalamaya devam ettikçe bu korkunç savaştan kaçıp hayatını kurtarmaya çalışan insan sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği geçen ay Avrupa’ya deniz yoluyla geçen sığınmacı sayısının aylık rekoru kırarak 218 bin 394 kişiye ulaştığını duyurdu.

Sadece Türkiye üzerinden 210 bin 265 kişi Yunanistan’a geçti.

Sadece bu yıl 3,440 kişinin boğuldu ya da kayıp ilan edildi.

Devletler ise kendi elleriyle yarattıkları ve yaratmaya devam ettikleri bu insanlık krizini görmezden gelmekten başka bir şey yapmıyor.

Tek dertleri kendi ülkelerine giren mülteci sayısını olabildiğince minimumda tutmak.

Peki devletler açısından durum buyken bu insanlık dramı nasıl son bulacak? Bizim elimizden ne gelecek?

Mülteci sorunu belki de dünyada ezilenlerin problemlerinin ve bu problemlerin çözümünün enternasyonal dayanışmadan geçtiğini en iyi şekilde gösteren konu.

Günümüzde mülteciler Türkiye dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanına dağılmış bulunuyor. Ve bizim yapabileceğimiz en iyi şey bu dünyanın dört bir yanındaki insanlar olarak “mülteciler hoş geldiniz!” sloganıyla onları karşılamak ve kendi devletimizden sınırlarını koşulsuz-şartsız açmasını talep etmek.

Dünya 2016 yılında böyle küresel eylemlere hazırlanıyor. Yunanistan’daki ırkçılık karşıtları sınırda eylem yapmaya hazırlanıyor.

Tüm ezilenlerin olduğu gibi mültecilerin de kazanması özellikle işçi sınıfının enternasyonal dayanışmasından geçiyor.

Kendi yarattıkları savaştan kaçan mültecileri siyaset masasında pazarlık konusu yapan Merkel ve Erdoğan gibileri yenmenin başka bir yolu yok.

Arife Köse

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol