NATO bir savaş aygıtıdır

17.10.2015 - 06:43
Arife Köse
Haberi paylaş

NATO, SSCB’ye karşı anti-komünist bir cephe kurma çalışmalarının son askeri aşaması oldu. ABD, NATO anlaşmasının metnini 18 Mart 1949’da yayınladı. Amaç, yayıldığı düşünülen komünizmi yenilgiye uğratmaktı çünkü ABD Ticaret Bakanı Hariman’a göre Sovyet saldırısı “Hitler”den daha büyük bir tehlike” oluşturmaktaydı.

Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa’daki rejimlerin çöküşünün ardından Varşova Paktı’nın sona ermesiyle birlikte, NATO’nun var oluş nedeni tartışılmaya başlandı.

Ancak ABD eski başkanı Bill Clinton “Dünün NATO”su, üyelerinin sınırlarına yapılacak bir askeri saldırıya karşı onların güvenliğini sağlamaktaydı. Yarının NATO’su bu görevine devam etmekle birlikte sınırlarımızın ötesinden gelebilecek tehditlere karşı da görev yapacaktır. Bunlar kitle imha silahlarının yaygınlaşması ve etnik şiddet ve bölgesel çatışmalardır” diyerek NATO’nun sadece Soğuk Savaş ile sınırlı olmadığını ifade etti.

Bu çerçevede NATO 1991 yılından bu yana başta Doğu Avrupa ve Balkanlar olmak üzere genişleme çalışmalarına devam ediyor.

Aralık 2002’deki Kopenhag zirvesinde alınan AB genişleme kararı ile 2002 Prag NATO zirvesindeki NATO genişleme kararı aynı zamanlara rastlar. NATO”ya bu tarihte yedi eski komünist devlet kabul edildi. Bunlar Bulgaristan, Estonya, Litvanya, Romanya, Slovakya, Slovenya idi. 1999’da Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti de NATO üyesi oldular. Sonuçta, NATO 12 üyeden 26 üyeye ulaştı.

NATO kendisini politik ve ekonomik parçalarıyla insancıl bir örgütlenme olarak göstermeye çalışırken; tüm dünyada askeri üsleriyle ve şiddetle gücünü korumaya çalışan Amerika Birleşik Devletleri’nin  bir aracı olarak kalmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler ve uluslararası yasaları dikkate almayan, militarizasyonu ve askeri masrafları artıran NATO ülkeleri dünya askeri harcamalarının yüzde 75’ini gerçekleştiriyor.

NATO, Avrupa’da militarizasyonun artırılması ve Avrupa ülkeleri arasındaki gerilimi artıran politikaların kabul edilmesi için çalışıyor. ABD, Avrupa ülkelerinin karşı çıkmasına rağmen NATO maskesi altında Avrupa’da nükleer istasyonlar kurmaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesi de Türkiye’deki İncirlik Üssü. ABD’nin bu üste 60 adet B-61 nükleer bombası bulunuyor.

NATO saldırgan, yayılmacı, militarist ve eşitsizliği savunan politikalara sahiptir. Barış ve demokrasi mücadelesinde ve böyle bir dünyada yeri yoktur.

Arife Köse

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol