Emperyalizmden dost olmaz

08.10.2015 - 08:14
Arife Köse
Haberi paylaş

Ortadoğu’da kartların her gün yeniden karılıp dağıtıldığı günlerden geçiyoruz. Suriye’de savaş uzadıkça, bölgede sular bir türlü durulmadıkça eski ittifaklar bozuluyor, yerine yenileri kuruluyor.

Ortadoğu ile ilgili tartışmaların son günlerdeki yıldızı Rusya. Malum, Ortadoğu emperyalizmin yeni oyun alanı. IŞİD’i yok etmek üzere kurulan batı ittifakının planlarının çökmesiyle ABD ve Rusya anlaşmış gibi görünüyor, ancak biliyoruz ki aslında inisiyatifi Rusya’ya kaptırma düşüncesi ABD için kabul edilemez bir durum. Bunun sonuçlarını önümüzdeki günlerde göreceğiz ancak bu yoğun gündem arasında gözden kaçma ihtimali olan bir başka açıklamayı PYD lideri Salih Müslim yaptı.

Müslim, “ülkede hava saldırılarına başlayan Rusya’yla askeri koordinasyona hazır olduklarını, Rusların Suriye’nin kuzeyinde hava saldırısı gerçekleştirmesini de hoş karşılayacaklarını” söyledi. Ayrıca, “Erdoğan’ın, AKP’nin bazı planları vardı. Türkiye’nin artık tek taraflı hareket etmesine engel olabilir diye düşünüyorum” dedi.

Aynı sözler, bundan sadece birkaç ay önce İncirlik Üssü’nün ABD’nin kullanımına açılması sonucunda Kandil’in bombalanmasına ses çıkarmayan ABD için de söylenebilirdi.

Ancak ABD, İncirlik Üssü’nün kullanıma açılması karşılığında, Türkiye’nin -daha birkaç ay önce nasıl öveceğini bilemediği- Kürtlere karşı savaşı yeniden başlatmasına göz yumdu. Neden? Çünkü emperyalizmden dost olmaz.

Rusya’nın "IŞİD’i bombalıyorum" adı altında sivilleri ve muhalifleri öldürmesinden söz etmiyorum bile. Diyelim ki Rusya, IŞİD’i bombalıyor sadece. Ne fark eder ki? Sorunun bombalamakla çözülemeyeceğini aylardır görmüyor muyuz? Rusya bugün IŞİD’i bombalar ve Kürtlere yakınmış gibi görünür ancak iki gün sonra çıkarları, ABD gibi, başka şekilde davranmayı gerektirdiğinde o da Türkiye’nin Kürtlere karşı açtığı savaşa rahatlıkla onay verebilir.

Çünkü emperyalizm içim önemli olan güç alanını genişletmektir. Her şey bunun aracı olduğunda anlamlı olur.

Rusya’nın Suriye’ye attığı bombalar, ABD’nin bombalarından daha temiz ve tercih edilir değil. “Rusya, batının yapamadığını yaptı” iddiası emperyalizmi anlamamaktan başka bir şey değil. Ve Rusya’nın Türkiye’yi durdurabileceğini düşünmek ise, ABD’nin Türkiye’yi Kandil’i bombalamaktan alıkoyma iradesi ve isteği kadar gerçek.

Arife Köse

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol