İngiltere'de darbe mi olur?

06.10.2015 - 08:56
Volkan Akyıldırım
Haberi paylaş

Irkçı medya patronu Rupert Murdoch’ın sahibi olduğu pazar gazetesi Sunday Times, yerleşik düzenin İşçi Partisi’nin yeni genel başkanı olan Jeremy Corbyn’e olan nefretini gösterdi.

Gazeteye konuştuğu söylenen “emekli general”, Corbyn eğer başbakan olur da askeri nükleer programı durdurmaya, orduyu küçültmeye ve NATO’dan çıkmaya karar verirse Genelkurmay’ın “tahammülü olamayacağını” söylüyor.

Corbyn iktidara gelir, uzun yıllardır verdiği mücadelelerde dile getirdiği talepleri uygulmaya kalkarsa Britanya ordusu darbe yapacak!

Sunday Times gibi güvenilmez bir kaynakta, kaynağı belirsiz bu iddia askeri darbe gibi şeylerin mümkün olmadığı, tam demokratik bir cumhuriyet olduğu düşünülen İngiltere gibi bir yerde edilince pek de inandırıcı bulunup üzerinde durulmadı.

Haber ister asparagras ister gerçek olsun, İngiltere’de de bir sosyalist hükümet kurulup parlamento aracılığıyla düzeni değiştirecek kararlar alırsa o hükümetin lideri tutuklanır. 1973’te Şili’de solcu Salvador Allende ve Halk Cephesi hükümetinin başına geldiği gibi.

Solcu Salvador Allende, 1970 başkanlık seçimlerinde oyların %36,3’ünü alarak Şili ‘nin başkanı oldu. Liderlik ettiği Halk Cephesi hükümeti sosyalistler, liberalller ve Hristiyan demokratlardan oluşan geniş bir cepheydi. Unidad Popular, tarihte seçimle işbaşına gelen ilk sosyalist hükümet olarak adlandırıldı.

Emekçi sınıfların gündelik yaşam koşullarını iyileştiren kararların ardından, Bakır madenlerini kontrol altında tutan yabancı işletmeleri devletleştirmeye kalkması Şili egemen sınıfları için bardağı taşıran son damla oldu.

Önce küçük burjuvaziyi Halk Cephesi hükümetine karşı antikomünist sokak gösterilerine mobilize ettiler, ardından General Pinochet Genelkurmay başkanlığına getirildi ve iç karışıklığı bahane ederek 11 Eylül 1973’te ordu darbe yaptı. Askerler ilk iş olarak Allende’nin bulunduğu başkanlık sarayını kuşattı.

Sosyalizmin parlamenter çoğunluk ve yasalarla kurulabileceğini düşünen Corbyn iktidara gelip, bunu yaparsa İngiltere’de ordu darbe yapar.

İster Şili, ister Türkiye, ister İngiltere. Siyasal demokrasinin sınırları ne kadar geniş olursa olsun her birinde hakimiyet parlamentoda değil kapitalist devlette.

Üretim araçlarını elinde bulunduran azınlığın çoğunluk üzerindeki iktidarını sağlayan şiddet aygıtı kapitalist devletin emekçilerin devrimiyle yıkılması sosyalizme geçiş için zorunlu.

Volkan Akyıldırım

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol