Hastalıklar değil kapitalizm öldürüyor

12.09.2015 - 08:32
Arife Köse
Haberi paylaş

Sierra Leone’de bir hastanade son Ebola hastasının taburcu edilmesini hastane çalışanları dans ederek kutlamışlar. Ancak hastalık bugüne kadar Batı Afrika’da halihazırda binlerce kişinin hayatına mâl oldu. Ölü sayısı 10 bini geçti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre hâlâ dünyada her iki günde bir 6 bin kişi sıtmadan ölüyor. Sadece Ebola krizinin başlangıcından, yani geçen seneden bu yana 600 bin kişi tüberkülozdan öldü. Ve büyük çoğunluğu Afrika’da olmak üzere her yıl 2.5 milyon kişi AİDS’ten ölüyor.

Yetkililer, bu hastalıkların yayılmasından ve bir türlü bitmemesinden halkı sorumlu tutuyor. Halkın, verilen tavsiyeleri dinlemediğini ve batıl inançlarından vazgeçmediğini söylüyorlar. Ancak bu doğru değil. Halk, kendisini yoksullaştıran politikaların uygulayıcısı hükümetlere güvenmiyor. Bu hastalıkların kökeninde kapitalizmin yol açtığı yoksulluk yatıyor.

Afrika’nın her karış toprağında eli olan Batı, bu hastalıkları tedavi edecek ilaçları sağlayabilir ancak insanlar o kadar yoksul ki, bu ilaçları almaya paraları yetmiyor.

Ebola’dan en çok etkilenen Sierra Leone ve Liberya, 1990’lardan bu yana iç savaş ile boğuşuyor. Hastalık patlak verdiğinde İngiltere, Sierra Leone’ye 750 ve ABD, Liberya’ya 300 birlik gönderdi. Amaç sağlık hizmetlerinin kırsal bölgelere götürülmesine yardımcı olmaktı. Yani Batı, ilaç ve doktor göndermek yerine her zaman yaptığı gibi asker göndermeyi tercih etti. Elinizdeki tek alet çekiçse, her şeyi çivi sanmanız normal tabii!

Dünya Sağlık Örgütü, 2012’de yeterince ilgi gösterilmeyen hastalıklar listesi yaptı. Bunların arasında tüberküloz, kuduz, cüzam, parazit enfeksiyonları vardı. Ebola yoktu bile çünkü henüz DSÖ’nün kayıtlarına girmeye değecek kadar çok sayıda insan Ebola’dan ölmemişti. Lamcet tıp dergisinde yayınlanan bir makaleye göre 2000 ve 2011 yılları arasında geliştirilen 336 yeni ilaçtan sadece dört tanesi bu hastalıklar ile ilgiliydi.

İlaç araştırmalarının çoğu zengin ülkelerdeki hastalıklara yönelik yapılıyor. İlaç şirketleri, bu ilaçları alacak parası olmayan insanlara yönelik araştırmalar yapmakta bir kâr görmedikleri için aslında rahatlıkla iyileştirilebilir hastalıklardan her yıl binlerce insan ölüyor.

Rosa Luxemburg “ya sosyalizm, ya barbarlık!” derken ne kadar haklıydı. Çünkü öldüren hastalıklar değil, kapitalizm!

Arife Köse

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol