Memur sendikalarının zam pazarlığı

29.08.2015 - 08:03
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Memur sendikaları ile hükümet arasındaki zam pazarlığı görüşmeleri tamamlandı. Bu zamlardan 3 milyon memur ve 2 milyon memur emeklisi etkilenecek. Memurlara 2016 yılı için 6+5 oranında, kümülatif yüzde 11,3 oranında zam yapıldı. 2017 için ise yüzde 3+4 oranında, kümülatif olarak yüzde 7,1 zam yapıldı. Gerçekleşen enflasyon, bu oranları aşarsa enflasyon farkı ayrıca ödenecek.

Zam dışında bu toplu sözleşme ile 2005 yılından sonra göreve başlayan 1 milyon 200 kamu çalışanına 1 derece verilecek. Öğretmenlere nöbet ücreti ödenecek. Merkezi sınavlarda görevlendiren öğretmenlerin sınav ücretleri artırılacak. 4C’liye kadro için yasal çalışma ve ek ödeme yapılacak. Cuma günleri öğle tatili ibadet hürriyetine engel olmayacak şekilde düzenlenecek.

Toplu sözleşme son yıllarda olduğu gibi, yine hükümete yakın Memur-sen Konfederasyonun taleplerinin tartışılması ile geçti, diğer konfederasyonların, Kamu-sen ve KESK’in talepleri görüşme masasına gelemedi. Hatta sözleşmenin imzalanmasından sonra Konfederasyon başkanlarının kendi görüşlerini ifade etmesi bile Çalışma Bakanı tarafından engellendi.

Memur-Sen, görüşmelere başlarken 2016 için yüzde 8+8 zam ve 150 TL seyyanen zam istiyordu. En düşük memur maaşı için yüzde 33 zam demek olan bu talebe karşın, Memur-Sen sonuçta yüzde 11 zamma razı oldu. Zam oranı 2017 için daha da az, 2017 yılı memur ve emekliler için tam anlamıyla kayıp yıl olacak. Geçtiğimiz aylarda işçi sendikalarının hükümetle imzaladığı toplu sözleşmede en azından 500 TL’lik tek seferlik ödeme vardı, memurlara böyle bir ödeme de yapılmadı. 4C’lilerin kadroya alınması için somut bir madde de sözleşmede yok.

Memur maaşları ABD’de ortalama 6 bin dolar, Avrupa’da 5 bin dolar seviyesinde iken Türkiye’de halen 1200 dolar seviyesinde. Giderek derinleşen ekonomik istikrarsızlık koşullarında verilen bu zamlar mevcut satın alma gücünü bile koruyamayacak, memurlar giderek daha da fakirleşecek. İnsanca yaşamak için en azından yoksulluk sınırında (4500 TL/ay) ücret alması gereken memurların taban maaşı, zamlardan sonra ancak 2400 TL/ay olabilecek. Bu kısır döngüden çıkmanın yolu, hükümet yanlısı memur sendikalarında değil, mücadeleci sendikalarda örgütlenmek, sendika yönetimlerini mücadele için zorlamaktır.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol