ABD'de polis terörü

22.08.2015 - 08:25
Arife Köse
Haberi paylaş

Cumartesi 10 Ocak - 20 Ocak Salı - 1 Şubat Salı - 18 Şubat Çarşamba - 28 Mart Cumartesi - 1 Mayıs Cuma - 9 Mayıs Cumartesi - 18 Mayıs Pazartesi - 24 Mayıs Cuma...

Bu tarihlerin özelliği ne olabilir? Hayır, hiçbiri bir dini ya da milli günü ifade etmiyor. Bunlar ABD polisinin bu yıl içinde hiç kimseyi öldürmediği günler. Haberin kaynağı Haziran 2015 tarihine ait, dolayısıyla o günden bu yana günlerin sayısı artmış olabilir ancak artmamış olma ihtimali daha yüksek gibi görünüyor.

Son olarak ABD, Güney Carolina’da yaşayan 19 yaşındaki Zachary Hammond arabasında dondurma yerken polis tarafından vurularak öldürüldü. Hammond’un ölümü kayıtlara ‘intihar’ olarak geçti.

ABD’de 2015 yılı başından beri 705 kişi, son bir ay içinde ise 103 kişi polis tarafından vurularak öldürüldü. Bunların yüzde 25’i siyahlardan oluşuyordu. Yani ABD’de ortalama her ay 88, her gün ise yaklaşık 3 kişi polis tarafından öldürülüyor. ABD’de polis terörü o kadar yaygın ve kaygı verici boyutlardaki bunu izleyen bir web sitesi bile hazırlanmış. Merak edenler killedbypolice.net sitesinden istatistikleri ve bu konuda çıkan haberleri izleyebilirler.

Guardian’ın Amerikalı polislerin neden olduğu bütün ölümleri takip eden “The Counted” özelliğine göre, Afrikan-Amerikanlar (milyonda 3.45) ve Hispanikler (milyonda 1.46), beyazlara nazaran (milyonda 1.2) daha çok öldürülme riskine sahip.

Hepimiz Ferguson’da Micheal Brown adlı 18 yaşındaki siyah gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından yaşanan öfke patlamasını hatırlıyoruz.

ABD, son derece militer ve kendi vatandaşlarına yönelik olarak da kolaylıkla şiddet kullanabilen bir devlet. Çoğu zaman bu cinayetleri işleyen polislerin isimleri saklanıyor ya da bu cinayetler son olarak Zachary Hammond’un öldürülmesinde olduğu gibi kayıtlara ‘intihar’ olarak geçiyor. ABD, bir yandan tüm dünyaya özgürlük ve demokrasi dersleri verirken diğer yandan kendi vatandaşlarını kolaylıkla öldürüyor ve bundan dolayı kimseye caydırıcı cezalar verilmiyor. Tıpkı Orta Doğu başta olmak üzere her yere barış ve demokrasi götüreceğini iddia ederken gittiği her yerde ardında kaos ve ölümden başka bir şey bırakmaması gibi.

ABD, teröre karşı mücadele etmek istiyorsa önce kendi ülkesindeki polis teröründen başlamalı.

Arife Köse

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol