Referandum: HAYIR'lara vesile olsun!

28.06.2015 - 10:27
Mustafa Çolak
Haberi paylaş

Geçtiğimiz hafta, Avrupalı kreditörlerin 'kan emiciliği'nden ve Yunanistan halkını sürüklemek istedikleri uçurumdan bahsetmiştim...

Ve hükûmetin, kanaatimce, yapması gereken en önemli üç şeyi sıralamıştım: Memorandumların iptali, borcun silinmesi, bankaların işçilerin kontrolünde kamulaştırılması.

Yazının mürekkebi kurumadan, hepimizi şok eden bir haber yayıldı: Yapılacak anlaşmanın basına sızan ilk 'parçalarından' biri, Yunanistan'ın 8 Milyar Euro ödemeyi kabûl ettiği yönündeydi ki, bu da '3. Memorandum' demekti.

SyRizA içerisinde âdeta 'yer yerinden oynadı'; 'tabandan' gelen istifalardan, parti içerisindeki 'akım'ların 'rest'lerine kadar 'huzursuz sesler' yükseldi.

Bunun üzerine, ertesi gün, IMF de, Yunanistan hükûmetinin sunduğu 'öneri paketi'ni yetersiz bulmuş olacak ki, daha 'keskin', daha 'hardcore' kemer sıkma yasaları isteyince, olan oldu:

Aleksis Çipras öncülüğünde, hükûmet, referandum kararı aldı!..

*

Şimdi ülkede şöyle bir durum var:

'Merkez medya' diye adlandırılan sermaye babalarının yayın organlarında, halkın banka ATM'lerinin kuyruklarında olduğu ve paralarını çektiği; Pazartesi sabahı bankaların/ülkenin 'batmış' olacağı yönünde bir yaygara koparılıyor...

Ayrıca 'liberal çiftlik'tekiler, hükûmetin bu kararını 'Kreditörlerle görüşmelerde başarısız olan hükûmetin kendi başarısızlığını halka yıkma çabası' olarak sunup, bu yönde propaganda yapıyorlar. (Ki bu korktuklarını gösterir, olumludur!)

Diğer yandan 'yüzsüzlük abidesi' eski başbakan Andonis Samaras ve 'saz arkadaşları' ise, Çipras'ı 'köşeye sıkıştırıp', Potami lideri Stavros Theodorakis'in başbakanlığında 'ekümenik hükûmet' kurma yönünde ikna etmeye çalışıyor. (Madem ben başbakan olamadım, sen de olma! Ülkenin en zengin adamı Bobolas'ı temsil eden siyasetçi, Stavro olsun!)

'Komünist' Parti ise, 'SyRizA'dan gelecekse gelmesin, istemem' mantığında diretmeye devam ediyor ve 'hem ona, hem diğerine hayır' tarzı anlaşılmaz bir gerekçeyle halkı boykota çağırıyor! (SyRizA, 25 yıldır her şeye 'Hayır' diyen KKE'yi bile, her şeye 'Çekimser' diyen, referandumu 'Boykot' ettiren bir partiye dönüştürdü ya, bu bile yeter!)

*

İlk izlenimler şunlar ki, Yunanistan halkının, referandumda, ezici bir çoğunluğu HAYIR diyecek. Ve bu, egemen sınıfın ağır bir yenilgisi demek. Bu yüzden tüm mekanizmalar çalıştırılmış; gerek medya, sosyal medya; gerekse mahallelerde/köylerde 'beyin yıkamak'la görevli 'bilirkişi'ler 'terör' estirmeye başlamış bulunuyorlar.

Referandumdan 'Hayır' çıkması durumunda ülkenin iflâs edeceği, AB'den atılacağı, Drahmi'nin çok değersiz bir para olacağından dolayı rezil-kepaze bir ülke olacağımız falan anlatılıyor. Ve hepsi sadece 'terör estirmek' için söylenen 'kuyruklu yalan'lar.

Çünkü bahsedilen sefalet; maaşların daha da kesilmesi, temel gıda ürünlerinin fiyatlarının/KDV'lerinin artması, emekliliğin 'hayal' olması, emekli maaşlarının 'çerez parası'na dönüşmesigibi ülkenin sonunu getirecek olan nice şeyler, ancak ve ancak sandıktan EVET'in çıkmasıyla gelecektir!

*

Biz sosyalistler, 5 Temmuz günü sandıkta, HAYIR diyoruz!

- Faizle kan emerek beslenen kreditörlere ödemelerin durdurulması ve borcun silinmesi için HAYIR diyoruz...

- Bankaların kamulaştırılması ve sermayenin özgürlüklerinin kontrol altına alınması için HAYIR diyoruz...

- Sermayenin vergilendirilmesi ve yoksulluğun son bulması için HAYIR diyoruz...

- Özelleştirmelerin durdurulması, kamu mallarının talanının son bulması için HAYIR diyoruz.

5 Temmuz referandumu, hepimize HAYIR'lı olsun...

Mustafa Çolak

[email protected]

Bültene kayıt ol