İşçi sınıfının en tehlikeli düşmanları

04.06.2015 - 13:14
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Metal işçilerinin Türk Metal sendikasının imzaladığı toplu iş sözleşmesine itirazları dalga dalga yayıldı. Şimdiye kadar 15 bine yakın işçi Türk Metal’den istifa etti. Patronlar, mücadelenin baskısı ile işçilerin seçtikleri temsilcilerle masaya oturmak zorunda kaldı, şimdilik işçilerin talepleri kabul edildi.

İşçilerin bugün öfkeyle istifa ettikleri Türk Metal sendikası, MESS’in 12 Eylül darbesi sonrası işçileri zorla üye yaptığı sendikadır. MESS’e karşı yaptığı tek grev, 1991 yılında, Birleşik Metal-İş’in başlattığı ve kendisinin katılmak zorunda kaldığı grevdir. O tarihten sonra MESS’e karşı herhangi bir grev yapmamıştır. Türk Metal, 1998 krizinde “2 ay ücretsiz çalışalım”, “zararı yüzde 50 yüzde 50 paylaşalım” diyen, 2008 krizinde Erdemir’de yüzde 30’luk ücret indirimine imza atan, esneklik dayatmalarını şevkle kabul eden, tam bir işveren yanlısı sendikadır. İşçilerin bu sendikada bir saniye bile durmaması gerekir.

Türk Metal’in 1975-2010 yılları arasındaki 35 yıllık genel başkanı Mustafa Özbek’in Ergenekoncu Veli Küçük ile bağlantıları, bizzat JİTEM tarafından eğitilen bir özel tim oluşturduğu, bunu kendisine muhalefet eden sendika şubelerinin yöneticilerini ve üyelerini vurdurtmak için kullandığı Ergenekon iddianamesinde yer almıştır.

İşçiler, aynı zamanda patronların örgütü MESS’e karşı da mücadele etmektedir. Mücadelede MESS’in alacağı tavır dikkatle izlenmelidir. MESS, patronların en acımasız ve baskıcı savaş örgütüdür. 12 Eylül darbesinin arkasında MESS vardır. 24 Ocak kararları MESS tarafından dikte ettirilmiş, MESS başkanı Turgut Özal daha sonra 12 Eylül hükümetinde Başbakan Yardımcısı olmuştur. Darbe sonrası oluşturulan tüm baskıcı iş yasaları ve yüzde 10 barajı, gruplandırma sistemi, işçilerin bir gecede Türk Metal’e üye yapılması gibi düzenlemeler MESS’in dayatmalarıdır. 28 Şubat darbesinin arkasında da MESS vardır. 20 Şubat’ta Türk Metal’i yanına alarak darbe bildirgesi yayınlayan MESS’in bu çağrısı, hemen sonrasındaki MGK bildirgesinin de ana çerçevesini oluşturmuştur. Siyaseti dizayn etme çabaları her zaman devam eden MESS, Türkiye’deki derin devletin en önemli kurumlarındandır.

Metal işçileri, Türkiye işçi sınıfının en tehlikeli düşmanları ile savaşıyor, mücadelenin çok çetin geçeceği muhakkak, henüz daha yolun başındayız.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol