Erdoğan'dan korkan medya

04.06.2015 - 12:57
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Mehmet Barlas gazeteciler tarihine “altın harflerle” yazıldı Erdoğan’ı ağırladığı programında. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı o kadar övdü ki, Erdoğan bile bu kadarını beklemiyordu!

Bir gazeteci neden Erdoğan’ı bu kadar över ki? Nedir bir insanı kişiliğini böyle ayaklar altına almaya iten? Kazandığı maaşın sürekliliğini sağlamak mı? Elde ettiği konum mu? Cumhrubaşkanıyla görüşebilme yeteneğine sahip olmak mı yoksa? Yoksa korku mu?

Söz konusu Barlas olunca bütün nedenler devreye girmiştir ama korkunun en başta gelen nedenlerden birisi olduğunu düşünüyorum.

Önceki yıllarda, askerlerden, Genelkurmay başkanlarından korkulurdu; gazetecilik mesleğini askeri bildirilerin yayınlandığı brifing metinlerini çoğaltmak olarak algılayan ve ordu merkezlerinden çıkmayan “gazetecilerin” yerini, şimdilerde, Erdoğan’dan korkan ve Erdoğan’a istediği pasları atarak röportaj yapıp mesleki kariyerinin sürekliliğini sağlama alan “gazeteciler” kaplamaya başladı.

NTV’de Oğuz Haksever de Erdoğan’la bir program yaptı. Her şey güzel giderken, Oğuz Haksever hayatının hatasını yaptı ve Erdoğan’ın HDP’ye aşırı ve sert bir şekilde yüklenip yüklenmediğini sordu. Sonra insanı Oğuz Haksever yerine utandıran gelişmeler yaşandı, Erdoğan Haksever’e o kadar kızdı ki, yılların program yapımcısı suratında soğuk bir gülümsemeyle kalakaldı.

Erdoğan, “Oğuz bey Allah aşkına, burada herkesin bu milletin evlatları olarak nerede durması gerektiğini bilmesi lazım” diye çıkışıyor. Haksever de durması gerektiği yeri hemen bilerek Erdoğan’a onaylayan bir şekilde bakıyor. Korkuyor çünkü, devam etse, geri adım atmasa, vatan haini damgasını yiyeceğini biliyor. Bu yüzden, gazetecilik yerine bir parti lideri gibi konuşan bir cumhurbaşkanının propagandasını onaylama görevini yapmaya başlıyor.

Erdoğan bugünlerde Cumhuriyet gazetesine takmış durumda. Canlı yayında Can Dündar’ı tehdit etti. Cumhuriyet gazetesi kamuoyuna “MİT tırları” olarak bilinen olayda durdurulan tırlarda silah taşındığını kanıtlayan görüntüleri yayınladı. Erdoğan, bunun hesabını soracağını ilan etti.

Cumhurbaşkanı, başkanlık yolunun taşlarını korkuyla döşemeye çalışıyor. Korkutuyor. Korkutmaya çalışıyor. Korkuyu ise en rahat medya üzerinden gerçekleştireceğini düşünüyor galiba. Gazeteciliğin, yurtttaşın haberlere bağımsız bir şekilde ulaşması için çalışmak, haberlerin ise gerçeği açıklamak zorunda olmak gibi niteliklere sahip olduğunu bile isteye unutan “gazeteciler” medyayı bir baştan diğerine kaplamışken, Erdoğan’ın işi kolay. Kimse simit satıp onurlu yaşamayı göze alamıyor!

Erdoğan’ın işini kolaylaştıran bir diğer etken de Erdoğan karşıtlığının da gazetecilik olarak yutturulmaya çalışılması. Ama bu, başka bir yazının konusu.

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol