Libya'ya müdahaleyi savunanlar şimdi ne diyor?

25.05.2015 - 10:49
Arife Köse
Haberi paylaş

Birleşmiş Milletler Libya Temsilciliği’nin yayınladığı rapor, Libya’da günümüzde sivillere karşı işlenen savaş suçlarını anlatıyor. En çarpıcı tarafı, Libya’da savaşan silahlı kişi sayısının 200 bin ila 300 bin kişinin arasında olduğunu, bu sayının 2011 yılında devrik cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi’ye karşı yapılan silahlı ayaklanmadaki silahlı kişi sayısının 10 katına denk geldiğini söylemesi.

Libya’da 2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrar sağlanamamış ve 25 Haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluşmuştu.

Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da ‘ordu’ denebilecek bir askeri yapı kalmadı ve bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı. Şu an ülkede Milli Genel Kongre’nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi’nin destek verdiği Hafter’e bağlı Onur Operasyonu Koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Tüm bunlara bakınca, insanın aklına ister istemez 2011’deki insani müdahale tartışmaları ve herkesin Libya’da akan kanı durdurmanın bir yolu olarak batının insani müdahalede bulunmasını nasıl canhıraş bir şekilde savunduğu geliyor.

O günlerde “insani müdahale” adı altında yapılan emperyalist saldırıya karşı itirazlarımıza karşı böyle bir müdahaleyi savunanlar “ama müdahale Libya’da işe yaradı, Kaddafi devrildi” diyerek yanıt veriyorlardı.

Peki bugün devrimden, özgürlük mücadelesinden geriye ne kaldı? Her gün yüzlerce sivilin ölmeye devam ettiği bir ülke. NATO bombaları daha havada uçuşurken, Afrika’nın en büyük petrol rezervine sahip Libya’nın doğal kaynaklarını gaspetmek için koşarak ülkeye dalan petrol şirketleri, yani İtalyan şirketi ENI, İspanyol şirketi Repsol ve İngiliz şirketi BP. Ülkeden bir an önce kaçmaya çalışan ve çoğu Akdeniz’de ölüme terkedilen binlerce mülteci.  

Gerçekten NATO Libya’ya çok insani bir müdahalede bulunmuş! Nasıl olsa ülkede insan kalmazsa sorun da kalmaz diye düşünmüş olsa gerek.

O günlerde “emperyalizm” diyenleri demode ilan edenler aradan geçen dört yıl sonucunda Libya’daki ‘insani’ durum hakkında ne düşünüyorlar acaba?

Arife Köse

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol