Kürt sorunu yoktur, Erdoğan sorunu vardır!

18.03.2015 - 08:45
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Evet. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kitleleri manipüle etmek için konuşmaya devam ediyor. Bu kez, hedefte, “Kürt Sorunu” kavramı var. Arka arkaya yaptığı konuşmalarla, bir çırpıda, memlekette Kürt sorunu diye bir sorun olmadığını kanıtladı!

Balıkesir’de Ekonomi Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmanın bir bölümünde şu günün en çok ihtiyaç duyulan cümlelerini sarf etti. “Şimdi bakıyorsun varsa yoksa Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu ya. Artık böyle bir şey yok. 2005’te Diyarbakır konuşmamda açıkladım. Her etnik unsurun kendine has sorunları var. Dün Roman kardeşlerime de söyledim, Türk’ün de Roman kardeşlerimin de sorunu var, Boşnak’ın da sorunu var, Laz’ın da sorunu var. Hepsinin sorunu var.”

Esasında Gülten Kışanak’ın Erdoğan’a verdiği yanıt çok yerinde. Kışanak,  “Doğrudur. Türkiye’de artık bir Kürt sorunu yoktur. Kürtler, demokrasinin temel güç ve dinamiği haline gelmiştir. Buna karşı direnen kötü yönetici sorunu vardır” açıklamasını yaptı.

Buna bir ek lazım sadece. Türkiye’de, Kürt sorunu yoktur, Erdoğan sorunu vardır!

Erdoğan sorunu, bir kibir sorunudur. Bir aşırı güç biriktirme sorunudur. Erdoğan sorunu, aşırı güçten sarhoşluk yaşama sorunudur, öz denetimini çok disiplinliymiş görüntüsünün arkasına gizleyerek yitirme sorunudur. Aşırı güçten kaynaklı meydan okumada sınır tanımama sorunudur. Bu, denetimsiz bir saldırganlığı meşrulaştırmaya yarayan aşırı sağa meyilli bir nobranlık sorunudur. Bu her konuyu sorun haline getirmeyi siyasetçilik, başbakanlık ya da cumhurbaşkanlığı görevini icra etmenin vazgeçilmez koşulu olarak görme sorunudur.

Evet! Bu adam bir sorunlar yumağı.

Neyse ki memleket Erdoğan ve Erdoğan taraftarlarından ibaret değil.

Ve neyseki, Kürt sorunu, yeni bir siyasal zeminde aynı Kemalist nakaratları tekrarlayan Erdoğan’ın iki dudağının arasından çıkan laflara bağlı değil.

Kürt sorunu diye bir sorun vardır cumhurbaşkanı. Yoksa övüne övüne bir hal olduğunuz çözüm süreci ne diye başlasın ki?

Kürt sorunu diye bir sorun vardır, ne zaman ki memleketin cumhurbaşkanları çıkıp, Kürtler her şey olabiliyor, sorun morun yoktur derlerse, o zaman Kürt sorununun derin bir sorun olduğu gün yüzüne çıkar.

Yıllar önce söylenmişti: Kürtler cumhurbaşkanı, başbakan, bakan olabilirler ama Kürt olamazlar! Kısacası, kimliği, ulusal varlığı, anadil hakkı, özetle siyasal statükosu tanınmadığı müddetçe bir Kürt sorunu var olacaktır, var olmaya devam edecektir. Siz ne derseniz deyin, milyonlarca insan, hem Kürt sorunun var olduğunu hem de Kürt halkının bu sorunu öyle ya da böyle çözmeye kararlı olduğunu biliyor.

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol