15 Ekim 1969: Washington'da yüz binler Vietnam savaşına karşı yürüdü

15.10.2017 - 13:59
Haberi paylaş

Tarihi boyunca sömürgeciliğe karşı mücadele etmiş olan Vietnam, 1954'te Fransızları bozguna uğratmayı başardı. Fakat bölgenin zengin kaynaklarına bu kez ABD göz dikti. ABD'nin güneyde kurduğu kukla devlet kuzeye saldırınca, milyonlarca Amerikan işçisinin ölüme gönderildiği savaş başladı. Amerikan işçileri, savaşın dehşetine karşı kendi ülkelerinde devasa barış gösterileri düzenlediler.

Amerikan egemenlerinin yaptığı propaganda, Vietnam savaşının daha iyi bir dünya uğruna yapılan bir fedakarlık olduğunu anlatıyordu. Oysa Amerikalı askerler bunun doğru olmadığını çok kısa bir sürede anlamışlardı. Amerikalı işçiler de bu yalanlara inanmıyordu. Savaşın dehşeti, napalm bombaları, canlı canlı insan yakmalar, tecavüzler, katliamlar, ilk kez televizyon aracılığıyla Amerikalı işçilerin evlerine taşınmıştı.

1960'lı yılların başından itibaren Amerika'da savaş karşıtı bir muhalefet belirmeye başladı. Yapılan anketler, lise ve üstü okullardan mezun olan Amerikalıların %54'ünün, ilkokuldan mezun olan ve işçi sınıfının büyük kısmını oluşturan Amerikalıların ise %80 oranında savaş karşıtı olduğunu ortaya koyuyordu. Üniversite öğrencileri savaşa gönderilmediği için, Vietnam'a ölüme gönderilenler neredeyse tümüyle işçilerden oluşuyordu.

Evlatlarının, kardeşlerinin, arkadaşlarının başlarına gelenleri gören Amerikalı işçiler, 1965 yılında Washington'da 25.000 kişilik bir gösteri yaptı. Bunu New York'ta 20.000, Berkeley'de 15.000 kişilik gösteriler izledi. Nisan 1967'de New York'ta 300.000 kişi gösteri düzenledi.

15 Ekim 1969'da milyonlar Vietnam savaşına karşı sokağa çıktı. Sadece Washington'da 250.000 kişi gösteriye katıldı. New York'ta belediye başkanı o günü matem günü ilan etti ve bayrakları yarıya indirdi. Savaştan dönen Amerikan askerleri de kollarında siyah bantlarla barış gösterisine katılıyordu.

Vietnamlıların efsanevi direnişi ve Amerikan işçi sınıfının savaşa son verilmesi için giderek artan baskısı, 1975 yılında Amerikan egemenlerinin teslim bayrağını çekmesini sağladı.

Bültene kayıt ol