7 Ekim 1856: İkinci Afyon Savaşı başladı

07.10.2017 - 06:23
Haberi paylaş

Büyük Britanya ile Fransa'nın Çin İmparatorluğu'na karşı Arrow Savaşı olarak da bilinen savaş. 1856'da başlayıp, 1860'da sona erdi. Savaş, Çin'in yenilgisiyle sonuçlandı. Çin'de afyon ticareti yasallaştı. Büyük Britanya, Fransa, Rusya ve ABD, o zamana dek yabancılara kapalı bir şehir olan Pekin'de temsilcilik açma imtiyazı elde ettiler. Hristiyanların Çin'de misyonerlik faaliyetleri yürütmelerine izin verildi.

7 Ekim 1856'da Çinli memurlar, Hong Kong limanına kayıtlı olan ve İngiliz bandırası taşıyan Arrow gemisinde arama yaptılar. Gemi korsanlık, kaçakçılık ve yasadışı afyon ticaretiyle suçlanıyordu. Mürettebattan on iki kişi tutuklandı ve Büyük Britanya'nın talebine rağmen serbest bırakılmadı. Bunun üzerine İngilizler Çin'e savaş ilan ettiler.

Fransa, Fransız misyoner Auguste Chapdelaine'ın Guangxi'de idam edilmesini bahane ederek, İngiltere'nin yanında savaşa girdi. Aslında Fransız misyoner Fransa'nın umurunda bile değildi; asıl amaçları Çin'deki nüfuzlarını artırmak ve pastadan aldıkları payı büyütmekti.

Amiral Sir Michael Seymour komutasındaki birleşik kuvvetler, 1857'de Kanton'u ele geçirdiler. 1858'de de Tianjin yakınlarındaki Dagu kaleleri zaptedildi.

Haziran 1858'de Tianjin Anlaşması'nın imzalanmasıyla savaşın ilk bölümü sona erdi. Anlaşmaya Fransa, Rusya ve ABD de taraf olmuştu. Bu anlaşmayla Çin on bir limanını daha batılı devletlerle ticarete açacaktı. Çin başlangıçta bu anlaşmayı onaylamayı reddetti, çünkü cebri karakteri nedeniyle Çin tarih yazımı tarafından "eşitsiz anlaşmalar" sınıfına dahil ediliyordu.

Çin imparatorlu Xianfeng'in 1859 yılında Pekin'de yabancı devlet temsilciliklerinin açılmasına izin vermemesiyle birlikte, Çin deniz kuvvetleri Pei Ho Nehri'nin denize döküldüğü noktayı korumak için saldırıya geçti. Ancak Josiah Tattnall komutasındaki ABD birliklerinin açtığı ateşin ardından geri çekilmek zorunda kaldılar.

James Hopa Grant komutasındaki İngiliz-Hint ve Fransız birlikleri 1860 yılında Hong Kong'da toplandılar. 11.000 İngiliz-Hint ve 6.700 Fransız askerinden oluşan kuvvet 1 Ağustos'ta Pei Tang yakınlarında karaya çıktılar. 21 Ağustos'ta Dagu Kalesi'ni ele geçirdiler. Birlikler 26 Eylül'de Pekin'e ulaştılar ve 6 Ekim'e kadar şehri zapt ettiler. Sonra Yazlık Sarayı ve Eski Yazlık Sarayı yakıp yıktılar. Saraylarda bulunan paha biçilmez sanat eserleri yağmalandı. O zamana dek sadece Çin hanedanlık sülalesine mahsus olan beş Pekinez köpeğini de ele geçirdiler. Bu köpekler Avrupa Pekinez ırkının ataları oldu.

1858 Tianjin Anlaşması Pekin Konvensiyonu'yla genişletildi ve İmparator Xianfeng tarafından 18 Ekim 1860'ta onaylandı. Büyük Britanya, Fransa, Rusya ve ABD, o zamana dek yabancılara kapalı olan Pekin şehrinde temsilcilik açma hakkını elde ettiler. Afyon ticareti yasallaştırıldı, Hristiyanlar Çin'de misyonerlik faaliyeti yürütme ve mülk edinme haklarını elde ettiler.

Bültene kayıt ol