21 Eylül 1847 - İki kuruşluk pul kadar değeri olmayan insanlar: Mauritius yerlileri

21.09.2017 - 09:27
Haberi paylaş

Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada olan Mauritius, 1845 yılında Fransızlarla yapılan bir savaş sonrasında Büyük Britanya egemenliğine geçti. Ancak adada hâlâ güçlü bir Fransız etkisi vardı. Adanın ilk İngiliz genel valisinin eşi Lady Glomm, bir balo düzenleyerek bu etkiyi kırmak istedi ve davetiyeler için iki pul bastırdı: "Blue" ve "Red" Mauritius. Bunlar, dünyanın en meşhur pulları oldular.

Mauritius Adası 1845'te İngilizler tarafından ele geçirildiğinde, adanın Fransızca konuşan ve yıllardır Fransız çıkarlarını temsil etmiş olan egemen sınıfı, yeni efendilerle anlaşmakta zorlandı. Adanın ilk İngiliz valisi olan Lord Glomm'un eşi, hem sosyal ilişkileri geliştirmek, hem de adanın artık Britanya'ya ait olduğunu, eski günlerin geride kaldığını vurgulamak için bir balo düzenledi.

Bu baloya uzak adalarda ve anakarada yaşayan pek çok kişi de çağrıldı. Lady Glomm, davetiyeleri postayla göndermek ve dünyada o dönemde henüz fazla yaygınlık kazanmamış olan pulları kullanmak istiyordu. Bu amaçla Joseph O. Barnard adlı bir sanatçıya iki adet pul siparişi verdi. Pulların ikisi de birbirinin aynıydı ve üzerlerinde Kraliçe Victoria'nın resmi vardı. Kırmızı olanı 1 Penny, mavi olanı ise 2 Pence kıymetindeydi.

Pullar ilk baskıda 1000 adet basıldı, 21 Eylül 1847'de dolaşıma girdi, hepsi kısa sürede tükendi ve ikinci defa basılmaları gündeme geldi. Ancak bu arada pulların ilk baskısında küçük bir yanlışlık yapıldığı fark edilmişti. Barnard "Post Paid" ibaresi yerine yanlışlıkla "Post Office" yazmıştı. İkinci baskıda bu hata düzeltildi, ancak pul koleksiyoncuları ilk basılan iki pulun peşine düştüler ve söz konusu iki pulun fiyatı dünya filatelistleri arasında hızla yükseldi.

1993 yılında İsviçre'de yapılan bir müzayedede birer adedi 2,2 milyon Dolar'a satılan "Red" ve "Blue" Mauritius, bugün dünyanın en tanınan pullarının başında geliyor. Milyonlarca filatelist bu pulları ilk bakışta tanıyacak, baskı adetleri, özellikleri ve fiyatları hakkında kapsamlı bilgi verebilecektir.

Peki, ya kendi halinde adalarında yaşarken önce Portekizliler, ardından Fransızlar, sonra İngilizler tarafından art arda sömürgeleştirilen, yağmalanan, köle yapılan, öldürülen ada yerlileri? Onları kim tanıyor? Pek az kimse mi? Doğrudur, çünkü emperyalizm gözünde insanların iki kuruşluk bir pul kadar bile değeri yoktur!

Bültene kayıt ol