2 Eylül 1957: Little Rock’ta ırkçılık bir kez daha mağlup oldu

02.09.2017 - 10:07
Haberi paylaş

Amerikan okullarında 1954 yılında ırkçılık resmen kaldırılmıştı, ancak ırkçılık sona ermemişti. Arkansas Eyaleti’nin Little Rock kasabasında 9 siyah gencin Little Rock Lisesi’ne girilmesine izin verilmemişti.

9 siyah genç, okullarda ırk ayırımcılığının resmen kaldırılmasından üç yıl sonra liseye gitmek istediklerini beyan etmişlerdi. Bunu yapmak niyetindeydiler, ancak ancak binanın önü Ulusal Muhafızlar tarafından tutulmuştu. Binlerce beyaz, ellerinde “Zenciler ormanlarına” yazılı pankartlarla Little Rock Lisesi’ne asker eşliğinde girmeye çalışan siyah öğrencileri protesto ediyordu. Irkçılık karşıtı bazı beyazlar, öğrencilere destek olmaya çalışıyor, ancak ırkçıların şiddetiyle karşılaşıyorlardı.

Amerikan Anayasa Mahkemesi 1954 yılında okullarda siyah-beyaz ayrımcılığını ortadan kaldırmıştı. Fakat Arkansas gibi bazı eyaletler karara direniyordu. Amerika’da büyük bir yarılma yaşanıyordu. Dönemin Arkansas Valisi Orval Faubus, 2 Eylül’de başlayacak olan yeni öğrenim yılından bir gün önce, akşam saatlerinde, kendisine bağlı Ulusal Muhafızlar’ın okulu kuşatması emrini vermişti. Ayrıca binlerce ırkçı beyaz da okulun önünde toplanmış, siyah öğrencilerin okula girmesini önlemek için ırkçı gösteriler yapıyordu.

Vali, 20 Eylül sabahı bir mahkeme kararı nedeniyle Ulusal Muhafızları okulun önünden çekmek zorunda kaldı. 24 Eylül sabahı Başkan Eisenhower, Arkansas’ın bütün polis ve asker güçlerini federal hükümete bağladı. Sonra da Little Rock belediye başkanının talebi üzerine hava kuvvetlerinden bir taburu Little Rock’a gönderdi. Tabur, okulun etrafındaki ırkçı beyazları dağıttı ve siyah öğrencilere sınıflarının kapısına kadar eşlik etti.

Böylece 25 Eylül sabahında

• Ernest Green
• Elizabeth Eckford
• Jefferson Thomas
• Terrence Roberts
• Carlotta Walls Lanier
• Minnijean Brown Trickey
• Gloria Ray Karlmark
• Thelma Mothershed-Wair
• Melba Pattilo Beals

isimli öğrenciler ilk kez beyazlarla beraber tam gün okula devam ettiler. Ancak okulda öğrenim görmeye başladıktan sonra da bu 9 öğrenciye yönelik düşmanca ve ayırımcı davranışlar devam etti. 9 öğrencinin 8'i liseyi bitirmeyi başardı. Irkçılık karşıtı mücadele ise aralıksız olarak devam etti ve ABD’de ırk ayırımcılığı geniş ölçüde ortadan kaldırıldı.

Bültene kayıt ol