20 Ağustos 1831: Amerika'da köleler Nat Turner liderliğinde ayaklandı

20.08.2017 - 16:17
Haberi paylaş

Amerika'nın Avrupalılar tarafından sömürgeleştirilmesiyle birlikte, ilk olarak Amerika'nın yerli halkı köleleştirildi. 16. yüzyıldan itibaren milyonlarca Afrikalı köle olarak Amerika'ya getirildi ve özellikle İngiliz sömürgelerindeki büyük plantasyonlarda çalıştırılmaya başlandı. Köleler defalarca ayaklanma girişiminde bulundular; bunlardan biri de Nat Turner liderliğinde başlatılan ve başarısızlıkla sonuçlanan ayaklanmadır.

Amerika adı verilen kıtanın ilk olarak sömürgeleştiren İspanyollar, Güney Amerika'nın büyük bölümünü ele geçirdikten sonra, köleleştirdikleri yerlileri gümüş madenlerinde çalıştırdılar. Milyonlarca yerlinin kötü çalışma koşullarına ve hastalıklara dayanamayarak yaşamını yitirmesinden sonra, 1517'de İspanya kralı Afrika'dan köle getirmeye karar verdi. Köleler gemilerle önce Batı Hint Adaları'na, oradan da plantasyonlarda çalıştırılmak üzere anakaraya götürüldüler. Plantasyon köleliği, Amerika'daki İngiliz kolonilerince de sürdürüldü.

18. yüzyılda İngiltere, Afrikalı kölelerin alım satımında en önde gelen ülke oldu. 1680-1786 yılları arasında 2 milyondan fazla Afrikalı, köle olarak Kuzey Amerika'daki İngiliz kolonilerine ve Batı Hint Adaları'na götürülerek satıldı. Son derece ağır koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan köleler, defalarca ayaklanmaya çalıştılar. Bu ayaklanmalardan birinin lideri olan Nathaniel Turner, Benjamin Turner'in plantasyonunda dünyaya geldi. Annesi ve anneannesi Afrikalı bir köle olan Nat Turner,   köleciliğe karşı büyük bir öfkeyle büyüdü.

Nat Turner, plantasyon sahibinin oğlu tarafından dini eğitime tabi tutuldu. İnançlı bir Hıristiyan olan Turner, Joseph Travis'e satılmasından sonra Şubat 1831'de tanrı tarafından köleliğe son vermekle görevlendirildiğine karar verdi. 21 Ağustos'da örgütlenme faaliyetlerini tamamlayan Turner, yedi başka köleyle birlikte sahibini öldürdü. Kısa sürede başka köleler ve hür siyahlar da Turner'in grubuna katıldı ve isyan kısa sürede büyüdü.

İsyancı köleler kısa sürede 55 köleciyi aileleriyle birlikte öldürdüler. Bunun üzerine beyazlardan oluşan bir milis grubu Turner'in grubunu dağıttı. Köleciler intikam peşinde yüzlerce Afrikalı'yı öldürdü. Turner kaçmayı başardıysa da, 30 Ekim 1831'de yakalandı. 11 Kasım'da asılarak öldürüldü, cesedinin başı gövdesinden ayrıldı, derisi yüzüldü ve dört parçaya ayrıldı. Köleciler, kölelerinin üzerindeki baskıyı daha da artırdılar.

Nat Turner'in hayatı 1967 yılında "The Confessions of Nat Turner" (Nat Turner'in İtirafları) başlığıyla roman olarak yayımlandı. Beyazların protestolarına rağmen roman büyük ilgi gördü ve "Black Power" hareketinin sembollerinden birine dönüştü.

Bültene kayıt ol