19 Ağustos 1936: Frederico Garcia Lorca faşistler tarafından katledildi

19.08.2017 - 18:48
Haberi paylaş

Garcia Lorca, İspanyolca dilinin en büyük şairlerinden biridir. Asıl ününü 1928'de yazdığı Romancero gitano (Çingene Baladı) ile kazanan Lorca, yükselen faşizm tehlikesine karşı duruş sergiledi. 19 Ağustos 1936'da faşistler tarafından kurşuna dizilmek suretiyle katledildi.

Lorca, 5 Haziran 1898 tarihinde İspanya'nın Granada bölgesindeki Fuente Vaqueros şehrinde dünyaya geldi. 1914 yılında Granada Üniversitesi'nde hukuk, felsefe ve edebiyat okumaya başladı. Genç yaşlarından itibaren ülkenin kırsal alanlarında geniş seyahatlere çıktı. 1928'e kadar Madrid'de öğrenimini sürdürdü. Burada yazar Juan Ramon Jimenez ve yönetmen Luis Bunuel ile tanıştı.

Lorca'nın ilk edebi eseri olan Libro de poemas ve ilk tiyatro oyunu Mariana Pineda (1928) Madrid'de ortaya çıktı. Bunların ardından en önemli eserlerinden biri olan Romancero gitano [Çingene Baladı] (1928), Poemas del Cante Jondo (1931) ve Llanto por Ignacio Sánchez Mejías [(İgnacio Sançez Mejiyas'a Ağıt] (1935) yayınlandı. Bu ağıt, en önemli lirik eseridir. Lorca'nın arkadaşlarından biri olan ve sanatçıların hamisi olarak ünlenen bir boğa güreşçisine adanmıştır.

Poeta en Nueva York (New York'ta Bir Şair) adlı eserinde, Manhattan'ı cesede doymayan bir mezbahaya benzetti. Salvador Dali ile de yakın bir dostluk kuran Lorca, "Yerma" ve "La casa de Bernarda Alba" (Bernarda Alba'nın Evi) adlı oyunlarda yükselen faşizm tehlikesini eleştirdi. İlerleyen dönemlerde eleştirilerini giderek artırdı, Katolik kilisesi ve faşistler tarafından eşcinsel olmasına da vurgu yapılarak nefret söylemleri geliştirildi.

İspanya İç Savaşı'nın başladığı dönemde, 19 Ağustos 1936'da, doğduğu yörede bir falanjist grubu tarafından sorgusuz sualsiz kurşuna dizildi. Cesedi bir toplu mezara atıldı. 1998 yılında eski Şili diktatörü Pinochet hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkartan yargıç Baltasar Garzón tarafından, toplu mezarların açılması ve cesetlerin teşhis edilmesi için girişimlerde bulunulduysa da, Lorca'nın cesedi bulunamadı.

Bültene kayıt ol