24 Haziran 1948: Abluka altında bulunan Batı Berlin'e hava köprüsü kuruldu

23.06.2017 - 23:45
Haberi paylaş

Savaştan sonra Almanya'nın SSCB, İngiltere, Fransa ve ABD tarafından işgal edilmesiyle birlikte, işgalci güçler arasında hızla anlaşmazlıklar baş gösterdi. Berlin'de İngiliz, Fransız ve Amerikan kuvvetlerinin işgal ettikleri üç sektörü birleştirip ortak para birimine geçmeye karar vermeleri üzerine, SSCB bunu kendi ekonomisine yapılmış bir saldırı olarak algıladı. Bunun üzerine Batı Berlin'i ablukaya aldı.

1948 yılında Fransa, İngiltere ve ABD, Berlin'de işgal altında tuttukları sektörleri birleştirmeye ve yeni bir ortak para birimi (Batı Alman Markı) kullanmaya karar verdiler. Aynı dönemde SSCB, kendi işgali altında bulunan Doğu Almanya'da Doğu Alman Markı'nı kullanmaya başlıyordu. SSCB, diğer işgal devletlerinin bu uygulamasını kendisine yönelik bir tehdit olarak kabul etti.

24 Haziran 1948 gecesinde Sovyet birlikleri Batı Berlin'e açılan bütün yolları kapadılar. Batı sektörlerine verdikleri gazı ve elektriği neredeyse tümüyle kestiler. Batı Berlin'i dış dünyadan soyutlamak suretiyle, batıda kurulması planlanan yeni devletin önünü kesmeyi amaçlıyorlardı.

Bunun üzerine batılı güçler ABD askeri valisi Lucius D. Clay başkanlığında Batı Berlin'in ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir hava köprüsü kurdular. Berlin ablukası boyunca yaklaşık 200.000 uçuş ile yaklaşık 1,5 milyon ton ihtiyaç maddesini şehre ulaştırdılar. Batı Berlin'de bulunan üç hava limanına 2-3 dakikada bir bir uçak iniyordu. Batı Berlin halkının direnişi ve hava köprüsü sayesinde yaklaşık bir yıl sonra, Mayıs 1949'da Berlin ablukası son buldu.

Abluka esnasında SSCB Berlin'i bölmek için elinden gelen tüm çabayı gösterdi. Belediye meclisi, stalinistlerin baskısı nedeniyle Batı Berlin'e taşınmak zorunda kaldı. Bunun üzerine stalinist Sosyalist Birlik Partisi, doğuda yeni bir belediye meclisi kurulması çağrısında bulundu. Aralık 1948'de yapılması öngörülen seçimleri boykot etti. Abluka ile soğuk savaş ilk zirvesine ulaştı.

Bültene kayıt ol