11 Ocak 1943: Carlo Tresca öldürüldü

11.01.2017 - 06:29
Haberi paylaş

Doğma büyüme İtalyalı olan Carlo Tresca, bir süre İtalya Demiryolu İşçileri Federasyonu’nun sekreterliğini ve İtalyan Sosyalist Federasyonu’nun resmi gazetesi Proleterya’nın editörlüğünü yapar.

Daha sonra kendisini anarşist olarak tanımlamaya başlar ve Pleb adıyla kendi gazetesini yayınlar.  

Politik yaşamına 1904’te göç ettiği ABD’de de yoğun bir şekilde devam eder. Çok sayıda yayının editörlüğünü yapar. Tresca gazeteciliğin yanı sıra işçi sınıfı içerisinde politik faaliyetler sürdürür. Dünya Sanayi İşçileri’ne katılır ve on yıllar boyunca ABD çapındaki grevlerin örgütlenmesinde rol alır. New York tekstil işçileri(1912), otel işçileri (1913) ve  Minnesota maden işçileri (1916) grevleri aktif olarak çalıştığı grevlerden bazılarıdır.   

Kendisi gibi İtalya doğumlu olan, anarşist Sacco ve Vanzetti’nin cinayet suçuyla yargılanmaları sırasında, dayanışma kampanyasının içerisindedir.

Gazetesine bir doğum kontrolü kitapçığının reklamını bastığı için 1925’te hapse atılır.

Faşizme, Stalinizme ve mafyaya karşı

Carlo Tresca yaşamı boyunca aynı anda Mussolini’ye, Stalinizme ve mafyaya karşı mücadele verir.

ABD’deki İtalyalı göçmenler arasında örgütlenen, faşist Mussolini’ye destek gruplarına karşı aktif olarak mücadele örgütler. Anti-faşist faaliyetleri İtalya’daki yönetim ve ABD hükümeti tarafından izlenir. 1926’da bir yürüyüş sırasında faşistler Tresca’ya suikast girişiminde bulunur.

Stalinizmin İspanya Devrimi’ne ihanetinin ardından, Sovyetler  Birliği’ne karşı muhafelet etmeye başlar.  Stalinist rejimin muhalefete dönük baskısının en bariz örneklerinden biri olan Moskova Duruşmaları’nın, Troçki’ye yönelttiği tüm suçlamaları reddeden Dewey Komisyonu’nun üyelerinden birisi olur.

1938’de ABD’li komünist ve eski bir Sovyet istihbarat ajanı olan Juliet Stuart Poyntz’in ortadan kaybolmasından Sovyetler Birliği’ni sorumlu tutar. Poyntz’in ortadan kaybolmadan önce kendisine geldiğini ve 1936’da Moskova’da gördüklerinden, Stalin’in Büyük Temizlik’inden nefretle bahsettiğini açıklar. Poyntz’in bu görüşmenin ardından Sovyetlerin gizli servisi tarafından kaçırıldığını iddia eder.

Suikast

Carlo Tresca 11 Ocak 1943’te New York’ta sokak ortasında vurularak öldürülür. Tresca suikastinin failine dair farklı görüşler vardır.

Tresca o günlerde şartlı tahliye edilmiş olduğu için polis gözetimi altındadır. Suikastten iki gün önce Tresca’yı gözetleyen polisler, bir arabanın hızla üzerine sürülerek onu ezmeye çalıştığına tanık olur. İki gün sonra yolda yürürken, yanına yanaşan bir siyah Ford’dan çıkan suikastçi tarafından, başının arkasından vurularak öldürülür.

Suikastın sorumlusu, Sicilya mafyasından Sovyetlerin gizli servisine kadar farklı iddialar olsa da ayndınlatılamamıştır.

Bültene kayıt ol