6 Ocak 1939: Al Capone iyi hâl nedeniyle serbest bırakıldı

06.01.2017 - 07:03
Haberi paylaş

Alphonso Gabriel 'Al' Capone, 1893'te ABD'ye göç etmiş Napolili bir ailenin çocuğu olarak 1899'da New York'ta doğdu. Yoksulluk içinde büyüdü. 1920'li yıllardan itibaren kapitalizmin içine girdiği derin krizi bir fırsat olarak değerlendirdi; içki yasağı yılları boyunca halkın alkollü içki ihtiyacını karşılayan büyük bir örgüt kurdu. Rakiplerini kanlı bir şekilde ortadan kaldırdı. Hayatı filmlere konu oldu.

Al Capone, yoksul bir ailenin çocuğu olarak, kapitalizmin krizini ağır bir şekilde yaşadı. İçinde bulunduğu yoksulluğa bulduğu çareyi, şu sözlerle ifade ediyordu: "Çocukken her akşam yatmadan önce Tanrı'ya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün Tanrı'nın çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrı'ya günahlarımı affetmesi için dua ettim."

Doğduğu şehirde pek çok küçük işte çalıştı. Bu işlerden biri olan bar fedailiği sırasında yüzüne aldığı üç yara nedeniyle daha sonraları kendisine 'Yaralı Yüz' (scarface) lakabı takıldı.

Al Capone da diğer pek çok mafya babası gibi suç dünyasındaki yükselişini 1920'li yıllardaki içki yasağı sayesinde gerçekleştirebildi. Kapitalizmin neden olduğu yoksulluk ve sefalet yüzünden artan "suç" oranlarını sisteme değil de içkiye bağlayan ABD devleti, 1920 yılında tüm ülkede içki yasağı uygulamasına başladı.

Al Capone, faaliyet gösterdiği Chicago'da hızla yasadışı alkollü içki ticaretine başladı. Zaten şehrin hemen her kesiminde alkollü içki yasağı büyük bir hoşnutsuzlukla karşılanmıştı. Suç oranlarını azaltması için uygulamaya konulan bu yasak, kısa sürede tam tersi etki yarattı. "Speakeasies" adı verilen illegal barlarda her türlü içkiyi, normal fiyatının çok üstünde olmak kaydıyla bulmak mümkündü. Halkın alkollü içki ihtiyacını karşılaması, Al Capone'un popülaritesinin artmasında önemli bir rol oynadı.

Chicago'nun banliyölerinden Cicero'da kendi adamını belediye başkanı seçtirerek elde ettiği yasal güvenceyle gücünü arttırdı. 1929 yılına gelinceye dek kumarhane işletmeciliği ve içki kaçakçılığı sayesinde büyük paralar kazandı. Ancak bu kadar büyük bir rantın bulunduğu yerde rakipler de vardı. Al Capone, aynı yılın 14 Şubat'ında rakip çeteden yedi kişiyi öldürttü. 'Sevgililer Günü Katliamı' olarak anılan bu olayın Al Capone ile bağlantısı asla kanıtlanamadı.

Al Capone, 1931 yılında 'vergi kaçakçılığı' ile suçlandı ve 1932'de sonuçlanan yargılamanın ardından 11 yıl hapis cezası aldı. Cezasını çekmek üzere ünlü Alcatraz Hapishanesi'ne gönderildi.

6 sene Alcatraz'da kalan Capone, burada yakalandığı frengi nedeniyle 1939'da "iyi hal" durumundan yararlanılarak tahliye edildi ve cezasının geri kalanını bir hastanede tamamladı. Al Capone yaşamının son dönemini Florida'da geçirdi ve 1947 yılında hayatını kaybetti.

Bültene kayıt ol