27 Aralık 1907: İkinci Jön Türk Kongresi toplandı

27.12.2016 - 16:23
Haberi paylaş

İkinci Meşrutiyet'in ilanından hemen önce, Paris'te İkinci Jön Türk Kongresi toplandı. Farklı grupların bir araya geldiği kongre, uzun tartışmaların ardından bütün Osmanlılar için eşitlik ve özgürlük temeline dayalı bir parlamento kurmak için bir dizi eylem yapma kararı aldı.

29 Aralık 1907'de Paris'te toplanan ikinci kongrede Teşebbüs-ü Şahsi ve Adem-i Merkeziyet Cemiyeti’nin temsilcisi olarak Prens Sabahattin,Terakki ve İttihat Cemiyeti’nin temsilcisi olarak Ahmet Rıza,Taşnaktsutyun Partisi’nden ise Malumyan yer alıyordu. Kongreye katılan taraflar arasında, devletin yapısı bakımından derin görüş ayrılıkları vardı. Ahmet Rıza katı bir merkeziyetçiliği savunurken, Prens Sabahattin grubu federalizme dayanan bir yönetim sistemini benimsiyordu.

Yirmi oturum süren kongre sonunda üç noktada anlaşma sağlandı: Padişahı tahttan feragate zorlamak, tüm Osmanlılar için eşitlik ve özgürlük temeline dayalı bir parlamento kurmak, bu amaçlara ulaşıcı yol ve politikaları tespit için sürekli bir komite kurmak. Bu maksatla, genel ayaklanma, silahlı ve silahsız direnme eylemleri, vergi ödememe, ordu içinde örgütlenme gibi eylemler yapılmasına karar alındı.

Bültene kayıt ol