21 Aralık 1972: Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne bir Nazi seçildi

21.12.2016 - 07:21
Haberi paylaş

1972-82 yılları arasında BM Genel Sekreterliği yapan, 1986 yılında da Avusturya cumhurbaşkanlığına seçilen Kurt Waldheim'in İkinci Dünya Savaşı'nda SA üyesi bir Nazi istihbarat subayı olduğu ortaya çıktı. Waldheim da bütün Nazi artıkları gibi yanlış bir şey yapmadığını, sadece emirleri uyguladığını iddia etti. Birçok ülke Waldheim'a ülkeye giriş yasağı koydu.

Kurt Waldheim, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevini iki dönem yürüttükten sonra 1986'da Avusturya cumhurbaşkanlığı adayı oldu. Seçim kampanyası esnasında "Profil" isimli bir haber dergisi, Waldheim'in kısa bir süre önce yayınlanmış olan "Dünya Siyasetinin Cam Sarayında" adlı otobiyografisinde, İkinci Dünya Savaşı dönemindeki yaşantısına dair yalan söylediğini ortaya çıkardı.

Dergi, Kurt Waldheim'in Nasyonal Sosyalist Öğrenciler Birliği ve SA üyesi bir Nazi olduğunu belgeleriyle ortaya koydu. Bunun üzerine Avusturya'da büyük bir tartışma yaşanmaya başladı. Yıllar boyunca Avusturya'nın Dışişleri Bakanlığı'nı, BM Genel Sekreterliği'ni üstlenmiş, şimdi de cumhurbaşkanı seçilecek olan saygın politikacı Kurt Waldheim bir Nazi olabilir miydi?

Protestoların ayyuka çıkması üzerine Avusturya hükümeti mecburen tarihçilerden oluşan uluslararası bir araştırma komisyonu kurmak zorunda kaldı. Komisyonun Waldheim'i aklamak için gösterdiği tüm çabalara rağmen, Nazi bir istihbarat subayı olduğu anlaşıldı. İşlediği suçlar arasında 1942-1943 yıllarında Selanik'te 40.000 Yahudi'nin Auschwitz ve Treblinka'daki ölüm kamplarına gönderilmesi bulunuyordu. Ayrıca İtalya'daki siyasi mahkûmların Almanya'ya gönderilerek öldürülmelerinde, Batı Bosna'da çok sayıda partizanın öldürülmesinde, köylerin yerle bir edilmesinde rol oynamıştı. Waldheim tüm bu katliamların taktik, stratejik ve idari talimatlarından haberdar olduğu gibi, kendisi de üstleri için durum değerlendirme raporları yazıyordu.

Kurt Waldheim, Nazi subayı olduğunu kabul etmesine rağmen "yanlış bir şey yapmadığını, sadece emirleri uyguladığını" söyledi. Bu süreç boyunca gerçekleşen seçimlerden ilk sırada çıktı ve Avusturya cumhurbaşkanı seçildi. Ancak pek çok ülke kendisini kara listeye aldı. Seçilmesinden bir yıl sonra, ismi ABD'ye girmesi yasaklı kişiler listesine alındı.

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra devletlerin ve hükümetlerin başında veya önemli organlarında bulunan tek kişi, sadece Waldheim değildi. 60'lı yıllarda Almanya başbakanı olan Kurt Georg Kiesinger, Hitler döneminde Dışişleri Bakanlığı Propaganda Birimi'nde çalışan bir Nazi'ydi. Belçika ve İsveç kraliyet ailelerinde çok sayıda Nazi bulunuyor.

Kurt Waldheim'in 1977 yılında BM Genel Sekreteri olduğu dönemde, ses ve görüntü kayıtları Voyager I ve Voyager II gemileriyle uzaya gönderildi. Günün birinde dünya dışı yaşam formlarının bir Nazi'nin görüntü ve ses kayıtlarıyla karşılaşabilme ihtimali, ayrı bir endişe ve üzüntü kaynağı oluşturuyor.

Bültene kayıt ol