6 Aralık 2002: Amerikalı barış aktivisti Philip Berrigan öldü

06.12.2016 - 06:50
Haberi paylaş

Tanınmış bir barış aktivisti ve Katolik rahip olan Philip Berrigan, 5 Ekim 1923'te ABD'nin Minnesota eyaletinde dünyaya geldi. ABD'de yaptığı şiddet içermeyen yasadışı savaş karşıtı eylemleri nedeniyle, ağabeyi Daniel Berrigan'la birlikte uzun süre FBI'ın en fazla aranan on kişi listesinde ilk sıralarda yer aldı. İki kardeş iki defa Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Philip Berrigan, 6 Aralık 2002'de hayatını kaybetti.

Philip Berrigan, Minnesota'da Two Harbors'da Daniel Berrigan'ın kardeşi olarak dünyaya geldi. Babaları Tom Berrigan İrlanda asıllı bir Katolik'ti, ikinci kuşak ABD vatandaşıydı ve sendikal harekette aktif olarak faaliyet gösteriyordu.

Bir üniversitede bir sene okuduktan sonra Philip Berrigan 1943 yılında askere alındı ve subay oldu. Bu süre sarfında karşılaştığı savaş felaketi, şiddet, özellikle de ABD'nin güney eyaletlerinde bulunan eğitim kamplarında yaşanan ırkçılık onu derinden etkiledi.

Philip Berrigan savaştan sonra dini eğitim alarak rahip oldu ve 60'lı yılların yurttaş hareketine katıldı; ırk ayırımına karşı yapılan eylemlerin tümünde aktif olarak yer aldı.

1960'lı yılların sonuna doğru Philip Berrigan'ın şiddet içermeyen faaliyetleri giderek radikalleşmeye başladı. 26 Ekim 1967'de Berrigan ve üç başka aktivist Baltimore'daki bir askerlik şubesine gittiler ve celp kâğıtlarının üzerine kan döktüler. Orada bulunan memurlara İncil dağıtarak, eylemlerinin nedenlerini açıkladılar. Böylece Berrigan Amerika'da bir sivil itaatsizlik eylemi nedeniyle tutuklanan ilk eylemci oldu. Berrigan bu olaydan ötürü altı yıl hapse mahkûm oldu.

Kefaletle salıverilen Berrigan, 17 Mayıs 1968'de Maryland'da benzer bir eylem gerçekleştirdi: Sekiz başka eylemciyle birlikte toplam 378 celp kâğıdını ateşe verdi. Dokuzu da Katolik olan eylemciler, şöyle bir açıklama yaptılar: "Suskunlukları ve korkaklıkları nedeniyle Amerikan kiliselerini, diğer Hıristiyan kurumlarını ve sinagogları, ülkemizin işlediği suçlarda pay sahibi olduğunu düşünüyoruz. Bu ülkedeki dini bürokrasi hem ırkçı, hem savaş suçuna ortak oluyor, hem de fakirlere düşmanca davranıyor." Berrigan bir kez daha tutuklandı ve üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

"Saban Demiri Hareketi" 1980 yılında Philip ve Daniel Berrigan ile altı diğer aktivist tarafından kuruldu. Birlikte General Electric'in Pennsylvania/King of Prussia'da bulunan ve nükleer başlık parçaları üretilen fabrikalarına girdiler. Bir çekiçle parçalara zarar verdiler, belgelerin üzerine kan döktüler ve barış için dua ettiler. Sonra tutuklandılar ve on ayrı suçtan yargılanmaya başladılar. On yıl süren bir yargılama sürecinden sonra 1990'da 23,5 aylık bir hapis cezasına çarptırıldılar; ancak bu süreyi zaten çoktan doldurdukları için salıverildiler.

1980'den sonra dünyanın her yerinde en az 70 saban demiri eylemi gerçekleştirildi; Phillip Berrigan bunların altısına bizzat katıldı.

Philip Berrigan son eylemini Aralık 1999'da gerçekleştirdi; diğer barış aktivistleriyle birlikte Middle River Ulusal Hava Üssü'ne girdi savaş uçaklarına zarar verdi. Berrigan bu eylemden sonra tutuklandı, 30 ay hapis cezasına çarptırıldı ve Aralık 2001'de tahliye edildi.

Philip Berrigan, 6 Aralık 2002 tarihinde yakalandığı kanser hastalığından kurtulamayarak geride eşi Elizabeth McAlister, üç çocuğu ve binlerce barış aktivisti yoldaşını bırakarak hayatını kaybetti.

Bültene kayıt ol