23 Ekim 1926: Troçki, SBKP Merkez Komite üyeliğinden çıkartıldı

23.10.2016 - 08:06
Haberi paylaş

Troçki, Lenin'in 1924 yılında ölmesinden sonra, Stalin önderliğinde kendisini bir sınıf olarak örgütlemeye başlayan bürokrasiye karşı mücadeleye başladı. Ancak stalinist karşı devrim hızla yayılıyordu; Troçki ilk olarak Savaş Komiserliği görevinden alındı. Daha sonra Siyasi Büro ve akabinde Komünist Enternasyonal Yürütme Kurulu Merkez Komitesi'nden alındı. Sonunda parti üyeliğinden de atılarak sürgüne gönderildi.

Rusya'da 1917 Ekim Devrimi'nden sonra kurulan sosyalist devlet, bir anda bütün kapitalist güçlerin saldırısına uğramıştı. Troçki önderliğindeki Kızıl Ordu bu saldırılara karşı koydu ve iç savaştan galibiyetle çıktı, ancak bu savaşın çok yıkıcı birkaç sonucu oldu. Ülke baştan sona harap olmuş, tarlalar ekilememiş, sanayi üretimi düşmüş, kıtlık ve açlık baş göstermişti. Dahası, Ekim Devrimi'ni gerçekleştiren – ve çoğu 18 yaşlarında olan – öncü işçilerin birçoğu savaşta hayatını kaybetmiş, yani devrimi gerçekleştiren işçi sınıfı fiilen ortadan kalkmıştı.

Bu durum karşısında Lenin ve yoldaşları, yönetim mekanizmalarında ve fabrikalarda ortaya çıkan insan açığını kapayabilmek için Rusya'nın çarlık dönemindeki yöneticilerini ve köylüleri işe almak zorunda kaldılar. SBKP içinde de enternasyonalist olmayan, "tek ülkede sosyalizm" gibi o zamana dek duyulmadık garabetleri savunan sesler yükselmeye başlamıştı. Stalin önderliğindeki bir kanat kendisini kısa zamanda örgütledi, devrimin artık sona erdiğini, bundan sonra hedefin gelişmiş kapitalist ülkelerle rekabet etmek olduğunu ilan etti.

Ekim 1923'te Troçki artık Stalin'in hakim olduğu Merkez Komite'yi şiddetle eleştirmeye başladı. Bu arada 1924 yılında Lenin hayatını kaybetti. Lenin vasiyetinde Stalin'in görevden alınılmasını tavsiye etmişti, ancak buna uyulmadığı gibi vasiyet halka duyurulmadı. Bu andan itibaren Stalin önderliğindeki bürokrasi ile Troçki önderliğindeki Sol Muhalefet arasındaki mücadele alevlendi. Ancak bürokrasi gücünü her geçen gün artırdı ve SBKP XV. Kongresi'nde Sol Muhalefet'in programı tek bir oy bile alamayarak tümüyle tecrit edildi.

Troçki 1925'te Savaş Komiserliği görevinden alındı, 23 Ekim 1926'da Zinovyev'le birlikte Merkez Komite üyeliğinden çıkartıldı, sonraki aylarda diğer görevlerinden de uzaklaştırıldı. Troçkizm "sapma" ve "döneklik" olarak lanetlendi. "Yahudi komplocusu" ve "faşizm yardakçısı" ilan edilen Troçki'nin eserlerini okumak en büyük suç kabul edildi. Stalin, Troçki'nin ismini tüm resmi belgelerden, yüzünü de tüm fotoğraflardan sildirdi. Troçki'nin Ekim Devrimi'nde ve Kızıl Ordu'da oynadığı rolü inkâr etti.

Troçki ardından sürgüne gönderildi ve Meksika'da bir stalinist ajan tarafından katledildi. Ancak stalinist bürokrasiye karşı verdiği mücadele, devrimci fikirlerin günümüze ulaşmasını sağladı.

(Özel yayın) Troçki'nin devrimci geleneği

(Dosya) Leon Troçki’nin devrimci marksizmi

Sosyalizmin stalinist tahribatıyla mücadele​

Bültene kayıt ol