21 Ekim 1943: Tarık Ali doğdu

21.10.2016 - 12:03
Haberi paylaş

1943'te Lahor'da dünyaya gelen Tarık Ali yazar, film yapımcısı ve tarihçidir. Aynı zamanda New Left Review hakemler kurulu üyesidir. The Guardian, CounterPunch (ABD) ve London Review of Books'ta da yazıları yayımlanmaktadır. "Edward Said ile Söyleşiler" (2005), "Bush Babil'de" (2003), ve "Clash of Fundamentalisms: Crusades, Jihads and Modernity" (2002) kitaplarının yazarıdır.

Tarık Ali, Hindistan'ın Lahor şehrinde dünyaya geldi. Lahor o zamanlat Britanya Sömürge Yönetimi'nin kontrolü altındaydı, 1947 yılında ise Pakistan'a bağlandı. Tarık Ali, Pencab Üniversitesi'nde öğrenim görürken, öğrenci derneği başkanı olarak Pakistan'daki askeri diktatörlüğe karşı çok sayıda gösteri düzenledi.

Ağır hapis cezalarına çarptırıldıktan sonra İngiltere'ye göç etti. Oxford Üniversitesi'nde siyaset ve felsefe okudu. Oxford Öğrenci Birliği'nin ilk Pakistanlı başkanı oldu.

Vietnam savaşı sırasında Henry Kissinger veya Michael Stewart gibi kişilerle yaptığı tartışmalar, onun uluslararası alanda tanınmasını sağladı. 1966 yılında Bertrand Russel Barış Vakfı'nın üyesi oldu, bu vakıf adına incelemelerde bulunmak üzere savaş bölgelerine gitti.

Tarık Ali 1968 Britanya öğrenci hareketlerinde ve Vietnam savaşına karşı yükselen harekette liderlik yaptı, aynı zamanda Black Dwarf dergisinin editörlüğünü üstlendi. Aynı yıl troçkist International Marxist Group (IMG) üyesi oldu. 1970 yılında John Lennon'la yakın bir çalışma içinde oldu, birlikte çok sayıda şarkının sözlerini yazdılar. O dönemden bu yana uluslararası sol akımın en önemli dergilerinden biri olan New Left Review'in yayıncılarından biridir
1980 yılında birtakım tartışmalardan sonra IMG'den ayrıldı ve İşçi Partisi'ne girmek istedi, ancak üyeliği reddedildi. Kendisini radikal bir sosyalist ve antiemperyalist olarak tanımlayan Tarık Ali, o dönemden bu yana yazar ve film yapımcısı olarak çalışıyor.

Bir film yapımcısı ve yazar olarak da batı toplumu ile İslam arasındaki çatışmaları ön plana çıkarmaya çalıştı. 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından 2002'de The Clash of Fundamentalisms (Fundamentalizmler Çatışması) kitabını kaleme aldı. Bu saldırıların ardında dinsel ve emperyalist köktenciliğin çatışmasının bulunuyor olduğu teziyle, geniş bir tartışma başlattı. 2003 yılında İkinci Irak Savaşı'na dair Bush in Babylon (Bush Bağdat'ta) kitabını yayımlayarak, ABD'yi hammadde kaynaklarını ele geçirmek isteyen sömürgeciler olarak bitelendirdi.

Tarık Ali Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, taz, Financial Times ve The Guardian gibi çok sayıda uluslararası yayın organında Orta ve Yakın Doğu'nun güncel siyasi durumuna dair makaleler yazmaktadır.

Tarık Ali, hâlen Londra'da yaşıyor.

Bültene kayıt ol