27 Eylül 1960: Sol komünist Sylvia Pankhurst yaşamını yitirdi

27.09.2016 - 08:07
Haberi paylaş

Sylvia Pankhurst, kadınların oy hakkı için, komünist bir partinin kurulması için, savaşa ve faşizme karşı ömrü boyunca mücadele etti.

5 Mayıs 1882'de Manchester kentinde Estelle Sylvia Pankhurst ismiyle (daha sonradan "Estelle" ismini bıraktı) dünyaya geldi. Annesi de babası da Bağımsız İşçi Partisi (ILP) üyeleriydi, annesi kadın hakları aktivistiydi.

1906'dan itibaren, kadınların oy hakkı için mücadele eden Kadınların Sosyal ve Politik Birliği (WSPU) için tam zamanlı olarak çalışmaya başladı. Doğu Londra'da bu kampanyanın örgütçülüğünü yaptı. 1914'te ise WSPU bütün siyasi partilerden bağımsız olmak isterken Pankhurst açıkça sosyalist bir örgüt kurmak istediği için ayrıldı. Daha sonra İşçilerin Sosyalist Federasyonu (WSF) örgütünü kurdu ve İşçilerin Zırhlı Gemisi adlı haftalık gazeteyi çıkarmaya başladı. Bu gazeteyle 1. Dünya Savaşı'na karşı propaganda yaptı ve örgütlendi. Örgütün üyeleri vicdani retçileri polisten sakladı.

Daha önce WSPU'da kadın hakları için birlikte çalıştığı kardeşi Christabel ve annesi Emmeline, savaş savunucuları hâline geldiler. Sylvia Pankhurst ise 1915'te Lahey'de yapılan "Uluslararası Kadın Barış Kongresi"ni destekliyordu.

İşçilerin Sosyalist Federasyonu ile beraber Komünist Parti-Üçüncü Enternasyonal'in İngiltere Seksiyonu'na katıldı. Bu parti daha sonra resmi Komünist Parti'nin içine girdi. İşçilerin Zırhlı Gemisi adlı gazeteyi partiye teslim etmesi istendiğinde bunu kabul etmedi. Ayrılarak Komünist İşçi Partisi'ni kurdu. Bu partide Bolşevikleri "sağa kaymakla" eleştiriyordu. "Sol komünist" partilerin enternasyonaline katıldı. Lenin, İngiltere'deki komünistlerin ne yapması gerektiğiyle ilgili tartışmalarını "Sol Komünizm: Bir Çocukluk Hastalığı" kitabında derlemişti. Pankhurst, kendi bağımsız örgütlerini inşa ederken, seçimlerde kendi adaylarının olmadığı yerde İşçi Partisi'ni destekleme fikrini "komünizme ihanet" olarak değerlendirdi ve Lenin'in önerdiği cephe taktiğini benimsemedi.

Sylvia Pankhurst, evlilik sözleşmesi yapmayı ve kocasının ismini almayı reddetti. 45 yaşındayken bir çocuğu oldu. Çocuğunun babasıyla evlenmediği için annesi kendisiyle bir daha hiç konuşmadı.

1930'lardan itibaren komünist aktivistliği bıraktı, anti-faşist ve sömürgecilik karşıtı hareketlere destek verdi. Etiyopya'daki İtalyan işgaline karşı çıktı ve bunun için kampanya yaptı. 1936'dan itibaren İngiliz istihbaratı tarafından "Beşinci Kol" şüphesiyle takip edilmeye başlandı.

1956'da Etiyopya İmparatoru Haile Selassie'nin davetiyle bu ülkeye yerleşti. 1960'da burada hayatını kaybetti. Addis Ababa'da devlet töreniyle gömüldü.

Fotoğraf: Pankhurst, 1912'de Trafalgar Meydanı'ndaki bir kadınlar için oy hakkı gösterisinde polis tarafından gözaltına alınıyor.

Bültene kayıt ol