27 Ağustos 1908: Hicaz Demiryolu'nun açılışı yapıldı

27.08.2016 - 07:09
Haberi paylaş

Osmanlı İmparatorluğu içinde milliyetçi fikirlerin yayılmasıyla birlikte Avrupa'daki topraklarında bulunan halkların birer birer devletlerini kurmalarıyla birlikte, II. Abdülhamit çareyi "İttihad-ı İslam" politikalarına sığınmakta bulmuştu. Bir yandan Anadolu Hristiyanlarına ağır baskılar ve pogromlar uygulanırken, öte yandan Müslümanların birliğini sağlamak için demiryolu ve elektrik gibi yenilikler getiriliyordu.

Hicaz Demiryolu'nun yapımına 1900 yılında başlandı. İstanbul'dan başlaması ve Mekke'de sona ermesi planlanan demiryolunun teknik işlerinin başında Meissner isminde bir Alman mühendis bulunuyordu.

Demiryolunun yapımını, Osmanlı İmparatorluğu'nun özellikle İngilizlere karşı en güçlü müttefiki olan Almanlar destekliyordu. Arap Yarımadası'nda İngilizler Vahhabi kabilesini desteklerken, Osmanlılar (dolayısıyla Almanlar) Şammar kabilesini destekliyordu.

Aynı zamanda Mısır İngiliz işgali altındaydı ve Süveyş Kanalı da yine İngilizler tarafından kontrol ediliyordu. Almanların ileride İngilizlerle Mısırda doğrudan Osmanlı topraklarında üzerinde açmayı planladıkları bir cephe için en kısa yol bu demir yoluyla olacaktı.

Demiryolunun yapımı 1908 yılına kadar sürmüş, ancak Mekke'ye ulaşamadan sona ermek zorunda kalmıştı. Yine de Berlin'den Arabistan Yarımadası'nın içlerine kadar bu hat üzerinden ulaşabilmek mümkün olmuştu.

Bültene kayıt ol