17 Ekim 1961: Fransız polisi Paris'te yüzlerce Cezayirli göçmeni öldürdü

17.10.2015 - 06:17
Haberi paylaş

1961 Paris Katliamı olarak bilinen olay, 200 ila 400 kadar barışçıl Cezayirli göstericinin Fransız polisi tarafından ateşli silahlarla öldürülmesiyle tarihe geçti. Cezayir savaşına karşı yapılan bu barışçıl gösterinin kanlı bir şekilde sonlandırılması, o dönemin medyası tarafından görmezden gelindi ve ancak çok sonraları Fransa'da açıkça tartışma konusu yapılmaya başlanılabildi.

17 Ekim 1961'de Paris'te Cezayirli göçmenler, Cezayir savaşına karşı büyük bir gösteri düzenlediler. Gösteri çağrısını Cezayir Bağımsızlık Hareketi FLN yapmıştı. Gösteriden iki hafta önce, Paris civarında yaşayan Cezayir kökenli insanlar için sokağa çıkma yasağı konulmuştu. Bunun sebebi, Cezayir'de yaşanan savaşa duyulan öfkenin giderek artıyor olmasıydı. Cezayir savaşına karşı yapılan ve 30.000 insanın katıldığı gösteri barışçıldı ve en küçük bir olay bile çıkmamıştı.

Ancak eski bir Vichy Hükümeti siyasetçisi olan Maurice Papon, asker ve polislere göstericilerin üzerine ateş açma emri verdi. Vichy Hükümeti, Fransa'nın Almanya tarafından işgalinden sonra Güney Fransa'da kurulan işbirlikçi bir yönetimdi. Nazilerle birlikte binlerce Yahudi'yi, Roman'ı, komünisti ve siyasi muhalifi toplama kamplarında ölüme göndermişlerdi. Nazi işbirlikçisi, en iyi bildiği şeyi yine yapıyordu: Öldürmek.

Kaç kişinin öldüğü tam olarak tespit edilemediyse de, verilen rakamlar 200 ile 400 arasında değişiyor. Polis kayıtlarında ise ölü sayısı sadece üç olarak görülüyor. Binlerce kişi yaralandı ve yaklaşık 14.000 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar günler boyunca bir açık hava hapishanesinde tutuldular, ardından yaklaşık 500 kadarı Cezayir'e gönderilmek maksadıyla sınır dışı edildi. Katliamdan haftalar sonra bile Sen Nehri'nde cesetler yüzüyordu. O günlerde Fransız medyası olayı kelimenin tam anlamıyla görmezden geldi ve katliama bugün bile resmi kurumlar tarafından Fransa'da kısmen bir tabu muamelesi yapılıyor.

17 Ekim 2001 tarihinde Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë, katliamı anmak için Pont Saint-Michel'e bir anıt diktirdi. Paris Belediye Meclisi'nin sağcı üyeleri boykot ettikleri törene katılmadılar.

Fotoğraf: 1916'de Paris sokaklarından - Sen Nehri üzerinde bir yazılama: "Burada Cezayirlileri boğuyoruz."

Bültene kayıt ol