Afgan göçmenler ‘sınırdışı’ edilmeye karşı destek bekliyor

13.04.2018 - 11:18
Emine Uçak
Haberi paylaş

İran üzerinden artan Afgan göçünü değerlendiren Afgan Mültecilerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zakira Hekmat, geçtiğimiz hafta sonu 600 Afgan göçmenin sınır dışı edildiğini hatırlatarak, “Sivil toplum kuruluşların bu konuda hiç sesi çıkmadı. Eğer bu olay Avrupa’da gerçekleşmiş olsaydı STK’ların sesi tüm dünyaya yayılırdı. Kamu ve sivil toplum örgütlerinden ricamız Afgan sığınmacıların hakkını savunmasıdır. Bu sesler sayesinde belki birçok kişiye tekrar yaşama şansı verilir ” diye konuştu.

Kayseri merkezli Afgan Mültecilerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, resmi olarak 2014 yılında kurulsa da 2010 yılından bu yana Afgan göçmenler için kültürel, sosyal, eğitim, araştırma, tercümanlık ve danışmanlık gibi hizmetler veriyor. Derneğin kurucuları Zakira Hekmat ile eşi Ali Hekmat. Türkiye’deki kayıtlı Afgan göçmen sayısının Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) geçtiğimiz yılki verilerine gore 168 bin olduğunu, bunlardan 3 bin kişinin mülteci olarak kabul edildiğini geri kalan kişilerin ön görüşme için beklediğini belirten Zakira Hekmat, göçmenlerin, barınma, sağlık, eğitim gibi temel konularda sorun yaşadığını hatırlatıyor. Dernek olarak Afganistanlı gönüllülerle farklı illerde göçmenlere hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Hekmat, son günlerde İran sınırından Türkiye’ye giriş yapan Afgan göçmenlerin yaşadığı zorluklara dikkat çekiyor. Göçmenlerin savaş ve istikrarsızlığın yayılması, Taliban, El Kaide ve İŞİD gibi terör örgütlerinin mevcudiyeti, artan ekonomik ve siyasi yolsuzluk, geleneksel, kültürel, mezhebi ve cinsiyet ayrımcılığı gibi konular sebebiyle göç ettiğini belirten Hekmat son günlerdeki yoğunluğun sebebinin ise, İran ve Pakistan’ın Afgan mültecilere karşı tavırlarını sertleştirmesinden kaynaklandığını ifade ediyor. Erzurum ve Ağrı terminallerinde yaşamak zorunda kalan Afgan göçmenlerin kimlikleri ve maddi imkanları olmadığı için BMMYK’a ofislerine veya başka illerdeki yakınlarının yanlarına gidemediğini belirten Hekmat, Göç İdaresi’ne giden Afganlar’ın ise ivedilikle sınırdışı edildiğini dile getiriyor.

Sığınmanın temel bir insan hakkı olduğunu hatırlatan Zakira Hekmat, Afgan göçmenlere bu hakkın dahi verilmediğini savunarak, “Göç İdaresi’ne giden göçmenlerin dosyaları hakkında çok kısa sürede karar veriliyor. Afganlar’ın iltica prosedürlerine erişme, dosyaları hakkında ret kararı çıkarsa buna itiraz edebilme haklarının olması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta sonu 600 kişi sınır dışı edildi ama bu konuda sivil toplum kuruluşlarının hiç sesi çıkmadı, eğer bu olay Avrupa’da gerçekleşmiş olsaydı STK’ların sesi tüm dünyaya yayılırdı. Kamu ve sivil toplum örgütlerinden ricamız Afgan sığınmacıların hakkının savunulmasıdır. Bu sesler sayesinde belki birçok kişiye tekrar yaşama şansı verilir.” diye konuştu.

Emine Uçak

(Sivil Sayfalar) 

Bültene kayıt ol