Referandumda “Evet” istikrarsızlığı giderebilir mi?

28.02.2017 - 07:29
Haberi paylaş

25 Şubat’ta AKP referandum kampanyasını ilan etti. Kampanya ilan edilmezden önce AKP sözcülerinin tek yaptığı “teröristler hayır diyor bu nedenle evet de” argümanını dolaşıma sokmaktı. Eğer Hayır çıkarsa kaos gelir, istikrarsızlık hakim olur da deniyordu.

Ancak tüm bu korkutma propagandası belli ki fazla işe yaramadı çünkü 25 Şubat öncesi anketlerde AKP’nin kesin olarak kazanacağını gösteren sonuçlar yoktu. En fazla %50’den biraz fazla Evet çıkar diyen anketler vardı ama Hayır’ı benzer şekilde az farkla önde gösteren de çok sayıda anket vardı. Hükümetin ilan ettiği referandum kampanyasına bakılırsa bu korkutma üzerine kurulu dil terk ediliyor. Yerine, Evet’ten sonra sükûnet, ekonomik kalkınma, yollar, köprüler, istihdam vs. anlatılıyor yani güzel bir gelecek anlatılıyor.  

AKP’nin düşmanlaştırıcı bir dilden umut anlatan bir kampanyaya doğru evrilmesi sanırım önceki taktiklerinin bir karşılık bulmamasının bir sonucu. AKP’nin düşmanlaştırıcı bir kampanya yapması kararsız AKP seçmeni üzerinde etki etmesi zor bir kampanyaydı çünkü neden evet demesi gerektiği anlatılmıyor, kararsız olmasına neden olan kaygıları giderecek yanıtlar üretilmiyordu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Bültene kayıt ol