İstanbul Film Festivali'nde PKK sansürü: Yerli filmlerin tamamına yakını çekildi

13.04.2015 - 12:43
Haberi paylaş

İstanbul Film Festivali'nde, PKK gerillalarının yaşamını anlatan Bakur belgeselinin gösterimi, son gün "kayıt tescil belgesi" olmadığı gerekçesiyle engellendi. 22 yerli filmin yapımcı ve yönetmenleri, bunun sansür olduğunu savunarak filmlerini festivalden çekti.

Al Jazeera Türk'ten Murat Utku'nun haberi şöyle:

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile Yönetmen Çayan Demirel'in hazırladığı ''Bir Gerilla Belgeseli: Bakur' adlı belgeselin 12 Nisan Pazar günü yapılması planlanan festival gösterimi yapılamadı. Festivalin ev sahibi İKSV, filmin kültür bakanlığı tarafından verilen 'kayıt tescil belgesi' olmaması nedeniyle gösterilemeceğini gösterimden bir kaç saat önce yönetmenlerine bildirdi.

Filmin yapımcı ve yönetmenleri ile sinemacılar gösterimin bu gerekçeyle engellenmesinin ardından düzenledikleri basın toplantısıyla filmlerini festivalden çekme kararı aldıklarını açıkladılar. 

Kısa sürede 22 yerli film de festival programından çekildiğini açıkladı. Festivalin ulusal film kategorisinde sadece iki film kaldı.

Sansür uyarısı

Sinemacılar yaptıkları açıklamada "Bakur belgeselinin uğradığı sansür kaldırılıp, filmin festival gösterimi özgürce yapılana kadar filmlerimizi İstanbul Film Festivali’nde hiçbir şekilde göstermeyeceğimizi ve bu koşullar altında İstanbul Film Festivali’nin tüm gösterimlerini durdurmasını talep ettiğimizi kamuoyuna duyururuz" ifadelerine yer verildi.

Dağdaki PKK'lilerin gündelik yaşamlarını anlatan Bakur (Kuzey) Belgeseli’nin yapımcısı Surela Film adına yapılan açıklamada ise “Pek çok prosedürü tamamlayarak festival programına alınmış filmlerin doğrudan bakanlıktan gelen baskı sonucunda gösterimden kaldırılması açık bir sansürdür. Kültür Bakanlığı, filmlerin  gösterimlerinde ‘kayıt ve tescil belgesi ile eser işletme belgesi’ alma şartını, ifade özgürlüğünü hiçe sayarak keyfi bir sansür mekanizması olarak zaman zaman karşımıza çıkarmaktadır. Kültür Bakanlığı’nın sinemacıların hak ve özgürlüklerini hiçe sayarak, tüm itiraz ve mücadelelerimize rağmen sürdürdüğü bu yasakçı uygulamalarını kabul etmiyoruz” denildi. 

Festival yönetimi: "Mevzuat böyle"

Festival yönetimi ise “Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na gönderilen yazıyla ‘Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 15'inci maddesi uyarınca festivallerde gösterilecek Türkiye’de üretilen filmlerin kayıt tescil belgesi almış olması zorunluluğu hatırlatılmıştır” açıklaması yaptı. 

Yerli yapımlara tescil zorunluğu var 

Yasal mevzuat gereği, ülke içinde üretilen filmler kayıt ve tescil edilmiş olmak kaydıyla festivallere katılabiliyor. İstanbul Film Festivali'nin açıklamasında “Kayıt tescil belgesi olmayan ve Türkiye’de üretilen filmlerin gösterilmesi halinde hukuki yaptırım uygulanacağından bu belgeye sahip olmayan filmler İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilemeyecektir” ifadeleri kullanıldı. Festival yönetimi, yabancı filmlerin bu yönetmelik kapsamında değerlendirilmediği de vurgulandı. Yani festivalde gösterilebilmesi için tescil belgesi alması gerekenler sadece yerli yapımlar.

Yabancı filmler için Elia Kazan devreye girmişti

Kültür Bakanlığı yıllar önce, yabancı filmler için de belgenin alınmasını hükmetmişti. 1988'de Kayseri kökenli Amerikalı yönetmen Elia Kazan’ın Altın Lale jüri başkanı olduğu İstanbul Film Festivali'nde, bakanlığın beş filmi birden kesme kararı büyük tepki çekmişti. Bunun üzerine Türkiyeli sinemacılar, Elia Kazan'ın önderliğinde Taksim Meydanı'na yürüyüş düzenleyince, dönemin Kültür Bakanı da çıkarttığı kararnameyle film festivallerine katılan yabancı filmlere denetim zorunluluğunu kalkmıştı.

Bültene kayıt ol