Trans kadın mahkûm Buse cinsiyet ameliyatı için ölüm orucunda

27.06.2018 - 16:27
Haberi paylaş

Tekirdağ Cezaevi’nde bulunan trans kadın mahkûm Buse cinsiyet ameliyatı olmasına izin verilmediği için 22 gündür ölüm orucunda. Haberi avukat Eren Keskin Twitter hesabından duyurdu. 

Tekirdağ Cezaevi’nde müebbet mahkûmu trans kadın Buse’nin ameliyat olmasına Adalet Bakanlığı tarafından izin verilmiyor. Buse 22 gündür ölüm orucunda. Dün sosyal medyada #BuseyeSesVer etiketi ile trans kadına destek verildi. Buse’nin başına gelen süreci avukatlığını üstlenen Eren Keskin ile konuştuk.

Keskin, Marksist.org'a Buse’nin doktor raporuna rağmen ameliyat edilmediğini belirterek,Buse bir müebbet yükümlüsü ve şu an Tekirdağ cezaevinde trans bir kadın. Çok uzun yıllardır ameliyat olmak istiyor ve kendi çabalarıyla Tekirdağ’da Asliye Hukuk Mahkemesi’nde cinsiyet değişikliği davası açmış. Bu dava karara bağlandı. ‘Cinsiyet değiştirmesi konusunda bir terslik yoktur’ şeklinde bir heyet raporu alındı. Bu karar çıktıktan sonra bana vekalet verdi. Önce Adalet Bakanlığı ‘cinsiyet değişikliği kararı var ama cinsiyet değişikliği zorunludur’ ibaresi olmadığı için şu anda böyle bir ameliyata ihtiyaç duymuyoruz dedi. Daha sonra biz talepte bulunduk ve Buse yeniden heyete çıktı ve bu heyet cinsiyet değişikliği zorunludur kişinin kişiliği ve hayatı açısından diye rapor verdi. Buna rağmen ameliyatı yapılmıyor. Buna gerekçe olarak da cezaevinden çıktıktan sonra da yapabilir diyorlar. Ama henüz 17 yılı var Buse’nin cezaevinden çıkması için ve kendisi ‘benim için en büyük hapishane bedenim’ diyor. Artık yaşamsal bir önem taşıyor onun için bu ameliyatı olabilmek.  Bu son derece insan haklarına aykırı bir durum, hem mahkeme kararı var hem doktor raporu var. Dışarıdaki bir insan hangi hakka sahipse cezaevindeki insanın da kendi yaşamı açısından aynı hakka sahip olduğunu düşünüyoruz biz. Böyle bir gerekçe olamaz. Siz bir kanser hastasına sen cezaevinden çıktıktan sonra tedavi ol diyor musunuz? Bu da onun cinsiyet kimliği. O nedenle bunu son derece homofobik buluyoruz. Devletin bu yaklaşımı son derece homofobik.”

Keskin, ölüm orucu konusunda ise şunları kaydetti:

Ölüm orucunda şu an. Açlık grevindeydi, 5 Haziran’dan beri ise bunu ölüm orucuna çevirdi. Kamuoyunda büyük ihtimalle seçim de olduğu için büyük bir sessizlik vardı. Yeni yeni duyulmaya başladı. Kesinlikle vazgeçmeyeceğim, kararlıyım diyor. O nedenle bu ameliyatın bir an önce olmasının sağlanmasını talep ediyoruz.”

Bültene kayıt ol