Mücadele edenler “konuyu kapattı”: İstismar tasarısı tamamen rafa kalkıyor

22.11.2016 - 20:08
Haberi paylaş

AKP liderliğinin ve medyanın bir bölümünün yasayı savunma çabalarına rağmen, kamuoyunun büyük tepkisi ve kadınların mücadelesi, AKP'yi pes ettirdi. Cinsel istismar yasası tamamen rafa kaldırıldı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Komisyonda da tasarı metninden bu fıkra çıkacak ve eski haliyle geçecek. Eğer eski haliyle ileride siyasi partiler bu konuda geniş bir konsensüs sağlar, birlikte bir hareket yolu bulurlarsa yeniden gündeme gelebilir ama onun dışında bu konu artık kapanmıştır" diye konuştu.

Bozdağ, yasayı "iyi niyetle" ve "mağduriyetlerin giderilmesi" için yaptıkları iddiasını sürdürdü.

Ancak AKP'nin iyi niyeti değil, yasaya karşı toplumun tepkisi ve direniş "konuyu kapattı".

Zira Bozdağ, konu gündeme geldiğinden beri yasayı savunanlar arasındaydı.

Bozdağ neler demişti?

18 Kasım - "Tecavüzcü ile evlenerek cezadan kurtulma imkanı getirilmemiştir.Bunun aksini iddia edenler,konuyu bilerek ve isteyerek çarpıtanlardır. Cebir,tehdit,hile ve iradeyi sakatlayan başka bir nedenle cinsel istismar suçunu işleyenler (tecavüzcüler), bu düzenlemeden yararlanamaz. Düzenleme; cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan başka bir sebeple birlikte olanları, yani tecavüzcüleri kesinlikle kapsamamaktadır. Düzenleme; sadece evlenmiş; ama yaş şartı nedeniyle nikah yapamamış olanların,resmî nikahla evlenmeleri halinde uygulanacaktır. Düzenleme; sadece dışardaki kadının, içerdeki kocanın, bu evlilikten doğmuş çocukların ve ailelerin mağduriyetini gidermeye yöneliktir."

21 Kasım - “Burada geçmişe dönük mağduriyetleri kaldırmak için bir defaya mahsus düzenleme yapılıyor. Geleceğe yönelik olarak ise kanun aynı yasaklarla işletilecek. Cinsel istismar suçunu işleyen kişi, halk tabiriyle tecavüzcü mağdurla evlense dahi; bu düzenlemeden yararlanamaz. Bu öneri tamamıyla; cinsel istismar, halktaki ifadesiyle tecavüz fiiline muhatap olmayan aileleri kapsıyor. Cinsel istismar suçunu işleyenlere kesinlikle, tecavüzcülere asla af getirilmedi. Kim bunu söylüyorsa; milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyordur. Cinsel istismar suçunun vasfı değişmemektedir. Cezasında indirim de yapılmamaktadır. Aksine bu pakette, cezaları daha da katlanmış, artırılmıştır. Cinsel istismar suçunu işleyen kişi, halk tabiriyle tecavüzcü mağdurla evlense dahi; bu düzenlemeden yararlanamaz. Bu düzenleme tamamıyla; cinsel istismar, halktaki ifadesiyle tecavüz fiiline muhatap olmayan aileleri kapsıyor. Bir kısım tamamıyla bunu çarpıtıyor, bir kısım mecrasından saptırıyor, bir kısmı da sadece AK Parti Hükümeti'ne zarar vermek istiyor. İşin aslı, tecavüzcüye af değil; annelerinin babalarının ve geleneklerin, yerleşik kültürün kurbanı olmuş kadın ile erkekleri bir defaya mahsus yaşadıkları mağduriyete son veren düzenlemedir.”

22 Kasım - "Kanunun izin verdiği yaştan önce evlenenlerin mağduriyetlerini gidermek için yapılan düzenleme, Adalet Komisyonuna çekilecek. Komisyonda evlilikte yaşa takılanların mağduriyetini gideren düzenleme tasarı metninden çıkarılacaktır.Tasarının kalan kısmı yasalaşacak. Yaş engeli nedeniyle evlenemedikleri için mağdur olan aileler, dertlerini daha iyi anlatarak siyasi ve toplumsal desteği artırmalıdırlar."

Binali Yıldırım da geri adım atmıştı

Başbakan Binali Yıldırım da gün içinde yasanın komisyona geri çekileceğini söylerken "Toplumda bu konuda kafa karıştırmayı başardılar" demiş ve yasanın mücadele sonucu geri çekildiğini itiraf etmişti.

Bültene kayıt ol