Arjantin'de kadınlar grevdeydi

20.10.2016 - 13:30
Haberi paylaş

Polonya'da kürtaj yasağına karşı greve çıkan milyonlarca kadın kazanmıştı. Bu kez Arjantin'de kadınlar 16 yaşındaki Lucia Perez'in tecavüz edilip öldürülmesini protesto etmek için grevdeydi.

Lucia Perez bu ayın başında Mar del Plata kentinde öldürülmüştü. Perez'i hastaneye bırakan iki erkek, aşırı dozda uyuşturucu kullandığını söylemişti. Ancak doktorlar, Perez'in cinsel şiddete maruz kaldığını tespit etti. Perez'in ölümüyle ilgili olarak üç kişi tutuklandı.

Kadına yönelik şiddeti protesto eden Arjantinli kadınlar, gösterilerde siyah renk giyindi, protesto gününü de Miercoles Negro (Kara Çarşamba) olarak adlandırdı.

Yürüyüşler 'Daha fazla machista şiddeti istemiyoruz' sloganıyla düzenlendi. 'Machismo' kelimesi İspanyolca'da 'erkek şovenizmini' tanımlamak için kullanılıyor.

Yürüyüşler eş zamanlı olarak Meksika, Guatemala gibi farkl Latin Amerika ülkelerinde de düzenlendi. Savcılar, Perez'e önce esrar ve kokain içirildiğini daha sonra da tecavüz edildiğini söylüyor.

Perez'in anüsüne zorla yabancı bir cismin sokulduğunu söyleyen savcılar, bunun şiddetli bir acıya neden olduğunu ve acı sonucu Perez'in kalbinin durduğunu belirtiyor.

Savcılar, erkeklerin, olayın aşırı dozda uyuşturucudan yaşandığı izlenimi vermek için öldükten sonra Perez'in bedenini yıkadıklarını ve onu yeniden giydirdiklerini belirtti.

Başsavcı Maria Isabel Sanchez, 'meslek yaşamı boyunca binlerce olay gördüğünü ancak böylesine iğrenç bir olaya hiç şahit olmadığını' söyledi.

Arjantin'de her 36 saatte bir kadın aile içi şiddet nedeniyle öldürülüyor. Arjantin, birçok Latin Amerika ülkesi gibi son yıllarda kadına karşı şiddet uygulayan erkeklere daha fazla cezayı öngören yasal düzenlemelere gitti. Ancak uzmanlar bu yeni yasaların uygulanmasında sorunlarla karşılaşıldığını söylüyor.

(BBC Türkçe)

Bültene kayıt ol