Ağustos ayında 33 kadın öldürüldü

03.09.2016 - 19:30
Haberi paylaş

Ağustos ayında 33 kadın cinayeti yaşandı. Bu sayı, bir önceki ayın iki katıydı. Kadınların en "popüler" öldürülme gerekçesi ise kendi hayatlarına dair karar almaları.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ağustos ayı raporunu açıkladı.

Buna göre, 33 kadın öldürüldü, 23 çocuk istimara uğradı, 26 kadına cinsel şiddet uygulandı ve 5 nefret suçu işlendi.

Suriyeliler de payını aldı

Raporla ilgili platform tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Savaş ortamı Suriyeli mültecilerin cinsel şiddet ve istismarının önünü açtı. Gaziantep’te çadırda yaşayan Suriyeli ailenin 9 aylık bebeğine tecavüz edildi. Yine Ceylanpınar’da sığınan Suriyeli Hamide K. barındığı Çadır Kentte görev yapan güvenlikçi tarafından cinsel şiddete maruz kaldı."

Kadınlar hangi bahanelerle öldürüldü?

Kadınların %18’i boşanmak ve ilişkisini sonlandırmak istediği için, %24’ü kendi hayatına dair karar almak istediği için %6’sı ekonomik nedenlerle öldürüldü. Yüzde 45 tespit edilemeyen nedenlerle öldürülen kadınların 8’i şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti.

Kadınlar işkence edilerek öldürülüyor

Kadınların %42’si ateşli silahla, %30’u kesici aletle öldürülüyor. Kadın cinayetlerindeki vahşet artıyor, kadınlar işkencelerle öldürülüyor. Manisa'da Meltem, Konya’da Menekşe boğazı kesilerek öldürüldü.  Amine, Kader işkencelerle öldürüldü. Antalya’da 22 yaşındaki Gülizar boğazı kesilmiş, başı taşla ezilmiş şekilde bulundu. Bursa’da Kadriye ayrıldığı kocası tarafından bombayla öldürülmeye çalışıldı.

Çocuklar annesiz kalmaya devam ediyor

Anne olmayan kadını yarım gören AKP, bu ayda “doğum kontrolü tarihe karıştı” diyerek çocuk doğurma baskılarını sürdürürken; evli kadınlar öldürülmeye, çocuklar annesiz kalmaya devam ediyor. Öldürülen kadınların %37’si evli ve çocukluydu. Yine kadınların %39’u kocası tarafından öldürülürken, Bu ay da 35 çocuk annesiz kaldı.

Kadınlar korunmuyor

Kadınların sadece doğurganlığıyla ilgilenilmesi, kadın cinayetlerindeki artışa, beraberinde türlü işkencelerle öldürülmesine neden oluyor. 6284 sayılı koruma kanunu olmasına rağmen, bu kanun uygulanmıyor, kadınlar korunmadığı için öldürülmeye devam ediyor.

Bültene kayıt ol