Kadın örgütlerinden Erdoğan'ın sözlerine tepki

07.06.2016 - 09:42
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Anneliği reddeden, evini çekip çevirmekten vazgeçen bir kadın, iş dünyasında istediği kadar başarılı olsun eksiktir, yarımdır” sözlerine kadın örgütleri tepki gösterdi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Başkent Kadın Platformu Derneği Başkanı Fatma Alan “Anneliği reddetmeyi suçlaması sorun. İman ettiğimiz Allah isteseydi, herkesi aynı tip yaratır, istediği gibi kendisine iman etmemizi kalbimize veya ruhumuza koyardı. Serbest ve özgür bırakmışken bu anlamda, kadın olduğumuz için de anne olup olmamayı bize bırakmışken bu konuda da serbestiyet olduğuna inanıyorum ben. Kadınlar özellikle anne olmayı, olmamayı seçebilirler. Bu onların insan olmasını eksiltmez. Bunun için birçok nedeni olabilir, bilemeyiz” dedi.

“Anayasa’ya aykırı”

Türkiye Kadın Dernekleri federasyonu Başkanı Canan Güllü ise “Sayın Cumhurbaşkanı’nın yaptığı konuşma anayasaya aykırı. Çünkü dil, din, ırk ayırımcılığı gibi kadın erkek eşitliğine ters düşen bir ayrımcılıkla ‘Doğuran kadın kadındır, doğuramayan yarımdır’ cümlesiyle geldi. Bir Cumhurbaşkanı’nın ana görevi ülkesinin refahını, vatandaşının güvenliğini sağlamaktır ve vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmamaktır” diye konuştu.

“Erkek şiddetine kafa yorsun”

KADER Genel Sekreteri Şirin Mine Kılıç, “Cumhurbaşkanı sürekli kadın erkek eşitliğine inanmadığını söylüyor ama Türkiye’nin imza attığı uluslararası anlaşmalar Türkiye Cumhuriyeti’nin inandığını gösteriyor. Kadınlığı annelik üzerinden tanımlamanın, kaç çocuk doğuracağı, çalışıp çalışmayacağı konusunda kafa yormanın Cumhurbaşkanı’nın asli görevleri arasında olduğunu düşünmüyoruz. Kadın cinayetleri, çocuk istismarı, kadın işsizliği, erkek şiddeti konularında kafa yorması daha faydalı olacaktır” dedi.

“Mücadele ederek kazandık”

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise “Biz hep haklarımız için mücadele ettik ve o hakları mücadele ederek kazandık. Biz bu oyunlara gelmeyiz. Yıllardır mücadele ettiğimiz gibi buna karşı yine mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İstanbul ve Ankara'da protesto

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platofrmu ise İstanbul ve Ankara'da yaptığı eylemlerle Erdoğan'ın açıklamalarını protesto etti.

Bültene kayıt ol