AKP'nin Yeni Türkiye'si kadınlara ve işçilere mezar oluyor

04.05.2015 - 16:04
Haberi paylaş

AKP'nin "Yeni Türkiye"sinde kadınlar ve işçiler ölmeye devam ediyor. 2015’in ilk dört ayında gerçekleşen iş cinayetlerinin sayısı 482’yi buldu. Aynı süreçte öldürülen kadın sayısı ise 99.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), nisan ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısının en az 130 olduğunu açıkladı. Böylece 2015’in ilk dört ayında gerçekleşen iş cinayetlerinin sayısı 482’yi buldu.

İş cinayetlerindeki sistematik artış bu ay da devam etti. 2012 yılının Nisan ayında 87 kişi hayatını kaybederken, sırasıyla 2013’ün Nisan ayında 74, 2014’ün Nisan ayında 124 kişi hayatını kaybetmişti. Artış, 2015’te de devam ederek 130’a ulaştı.

Her ay, iş cinayetleri istatistikleri tutan İSİG Meclisi’nin aylık raporuna göre, inşaat, tarım, taşımacılık sektörleri iş cinayetlerinin en çok yaşandığı alanlar oldu.

İnşaat ve yol işkolunda 40; tarım, orman işkolunda 27, taşımacılık işkolunda 19 işçi hayatını kaybetti.

Nisan ayında yaşamını yitiren 130 emekçinin 108’i işçi, memur statüsünde çalışmaktaydı. Geri kalanları ise çiftçi, esnaf ve kendi hesabına çalışanlardı.

Kadın, çocuk, göçmen, emekli...

34 kişi iş için yolda olduğu sırada trafik kazasında hayatını kaybetti. Özellikle iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı inşaat sektöründe görülen düşme vakaları nedeniyle 27 kişi, ezilme ve göçük nedeniyle 23 kişi, kalp krizi, silahlı saldırı, beyin kanaması gibi diğer nedenlerden ötürü 33 kişi hayatını kaybetti.

Ölenlerin dokuzu kadın, ikisi çocuk, altısı göçmen işçiydi. Üç aydır çalıştığı kozmetik firmasına ait inşaatın üçüncü katından asansör boşluğuna düşerek can veren Suriyeli işçi Basel Selo göçmen işçilerden biriydi.

Nisan ayında 12 işçi İstanbul’da, dokuz işçi Konya’da öldü, ancak neredeyse her ilde de iş cinayetleri yaşandı. Ölenlerden 39’u ise, emeklilik çağında ya da emekli olmuş işçilerdi.

Kadın cinayetlerinde fail yine en yakındakiler

Nisan ayında Türkiye’de 22 kadın cinayeti işlendi. Böylelikle yılın ilk dört ayında öldürülen kadın sayısı 99’u buldu. Geçen ay en çok İstanbul’da öldürülürken, İstanbul’u Ankara, Adana ve Uşak takip etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun aktardığı veriler kadınların daha ziyade yakınlarındaki erkekler tarafından öldürüldüğü gerçeğine bir kez daha işaret etti. Nisan ayında hayatını kaybeden kadınların yüzde 23’ü kocası, yüzde 9’u eski kocası, yüzde 14 erkek arkadaşı tarafından katledildi.

Kadınları öldüren "erkek sevgisi"

Kadınlar en çok ayrılmak ya da boşanmak istediği, kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürüldü.

Kadınların yüzde 27’si boşanmak veya ayrılmak istedikleri için yaşamlarını kaybetti. Bunu yüzde 22 ile kıskançlık izlerken, kadınların yüzde 9’u da kendi hayatlarına dair karar vermek istedikleri için öldürüldü.

Nisan ayında öldürülen kadınların yüzde 5’i tecavüze direnme nedeniyle ve yine yüzde 5’i ekonomik sebepler nedeniyle öldürüldü. Bilinmeyen, aydınlatılmamış kadın cinayetlerinin oranı ise yüzde 32.

Özgecan etkisi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Tarsus’ta vahşice öldürülerek kadına şiddete karşı mücadelenin sembolü haline gelen Özgecan Aslan cinayetine karşı yapılan eylemlerin cinayetlerin azalmasında etkili olduğunu açıkladı.

Mart ayında 33 kadın hayatını kaybetmişti. Anıt Sayaç’ın verilerine göre, 2015’in sadece ilk dört ayında 99 kadının cinayete kurban gitmesi şiddetin boyutunun hala korkunç bir noktada olduğunu gösteriyor.

Bültene kayıt ol