Taşeron düzenlemesi işsiz bıraktı

06.03.2018 - 07:09
Haberi paylaş

İstanbul Üniversitesi Çapa Hastanesi’nde çalışan bir taşeron işçi, kadro alamadığı gibi nasıl işsiz kaldığını Sosyalist İşçi gazetesine anlattı.

Hükümetin bir milyon taşeron çalışana kadro vaadi yalan oldu. Türkiye genelinde 200 bin kişi, çalışırken işsiz kalma riski ile karşı karşıya. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girdi. Kamuda çalışan taşeron personelin kadroya alınmasını kapsayan KHK, eski hükümlüler ile emekliliği hak eden ve emekli olup çalışmaya devam eden işçileri, kapsam dışında bırakmakta.  

İstanbul Üniversitesi Çapa Hastanesi’nde sekiz yıldır kadrosuz çalışan Zuhal Poyraz, başvurusunun 657 sayılı Devlet Memurları Yasası 48. maddesi ileri sürülerek kabul edilmediğini, kadroya kabul edilmediği gibi işsiz kaldığını anlattı. Poyraz, Çapa’da kendisi gibi 38 kişinin daha başvurusunun 48. maddeye dayandırılarak kabul edilmediğini söyledi.

“Sonuna kadar mücadeleye devam edeceğim”

İstanbul Üniversitesi’nde çalışan taşeron işçilerin düzenlediği eylem sonrasında konuştuğumuz  Zuhal Poyraz şunları söyledi:  “İstanbul Üniversitesi Çapa Hastanesi’nde ortopedi bölümünde çalışıyorum. Oğlum asker, 12 yaşında bir oğlum daha var. Kirada oturuyorum. Kendimden başka evime bakacak kimsem yok. Kadro için başvuruda bulundum. 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası’nın  48. maddesini ileri sürerek, başvurumu kabul etmediler. Beni  o maddeyi işlemeye teşvik ediyorlar. Daha  önce kaçak elektrik suçu işledim. Bakın ‘işledim’  diyorum ama cezasını çektim. Tutarını fazlasıyla ödedim. İstanbul Üniversitesi’nde çalışmaya başladığım zaman bu suç sicilimdeydi. O zaman dikkate almadılar. Şimdi neden aldılar? Çok zor durumda kaldım. Çapa’da 38 kişinin daha başvurusu 48. maddeye dayanılarak reddedildi.  Sonuna kadar mücadeleye devam edeceğim.”

Bültene kayıt ol