İşten çıkarılan MAPP işçileri eylemdeydi

20.02.2018 - 14:45
Haberi paylaş

Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan MAPP Pazarlama ve Tanıtım işçileri, farklı illerden gelerek Ankara'da toplandı ve MAPP önünde bir basın açıklaması yaptılar. 

Tez-Koop-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan MAPP işçileri için Ankara Ofisi önünde basın açıklaması yapıldı. Coca Cola, Doğadan, Samsung, Shell gibi dünya çapındaki markaların projelerine hizmet veren MAPP Merchandising Group Şirketi’nde çalışan 38 işçi, Tez-Koop-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten atıldı.

İşten atmaları protesto etmek için MAPP’ın Ankara Ofisi önüne gelen Tez-Koop-İş üyeleri ve işten çıkarılan MAPP işçileri bir basın açıklaması yaptılar.

Tez-Koop-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar tarafından okunan basın açıklamasında, MAPP işvereninin haksız ve hukuksuz tutumu protesto edildi.

Sendikalaşma hakkını kullandıkları için farklı illerde çalışan 38 MAPP işçisinin haksız ve hukuksuz gerekçelerle işten çıkarıldığını belirten Duyar, “Coca Cola, Efes Pilsen, Doğadan, Samsung, Shell gibi dünya çapında tanınmış markaların projelerine hizmet veren MAPP Merchandising Group Şirketi bünyesinde çalışan işçiler, insan onuruna yakışır çalışma koşulları ve yaşanabilir bir ücret düzeyine erişebilmek için sendikalaşmak istemiştir” dedi.

Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa ve Trabzon bölgelerinin tamamında örgütlenme çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiği sırada MAPP işçilerinin sendika üyeliklerinin işveren tarafından sorgulanmaya başladığına dikkat çeken Duyar, şunları kaydetti:

“Son bir aydır MAPP işvereni sendikalaşmanın önüne geçmek için çalışanlara yönelik baskıları arttırmıştır. Bölge Müdürleri ve Supervisiorlar vasıtasıyla, işçilerden E-devlet şifreleri istenerek işçilerin sendika üyelik durumları sorgulanmış ve üyelerimizi sendikamızdan istifaya zorlayan girişimlerde bulunulmuştur.

MAPP işvereni, işçilerin, Anayasanın 51. Maddesiyle güvence altına alınan sendikaya üyelik hakkını açıktan engellemeye çalışmıştır. Baskı ile işçileri sendikamızdan istifa ettirmeye çalışarak Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesine göre suç işlemiştir. Bu suçu işlediklerine dair ses kayıtları ve benzeri hukuki kanıtlar elimizde mevcut olup, suçu işleyen ve bu suça ortak olan tüm MAPP işveren vekilleri hakkında hukuki süreç sendikamız tarafından başlatılacaktır.

Yapılan tüm bu baskı ve yıldırma politikalarına rağmen MAPP işçileri örgütlenme isteğinden vazgeçmemiştir. İşçilerin sendikalaşmasının önüne geçemeyeceğini anlayan işveren, çareyi işçileri işten çıkarmakta görmüştür. Ancak MAPP işvereni hata etmektedir. Gücünü üyelerinden ve mücadele geleneğinden alan sendikamız Tez-Koop-İş, işçilerin işten çıkarılmasına sessiz kalıp köşeye çekilmeyecektir. MAPP işvereni ne yaparsa yapsın, işçilerin anayasal ve yasal hakkını kullanmalarının önüne geçemeyecektir. Örgütlenme çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir.

Dünya çapında tanınmış markalara hizmet veren MAPP Merchandising Group Şirketinin İç Anadolu Bölge Müdürü Bülent Yaman ve İç Anadolu Bölge Müdür Yardımcısı Orhun Daban’ın talimatı ile 14 Şubat Çarşamba Günü mesai bitiminde yaklaşık 20 MAPP çalışanı arkadaşımız Ankara MAPP ofisine çağırılarak çeşitli bahaneler ileri sürülüp iş akitleri tek taraflı feshedilmiştir.

Yine bu şirkete bağlı olarak İstanbul’da çalışan 10, Antalya’da ve Isparta’da çalışan 6, Adana ve Mersinde çalışan 2, toplamda yaklaşık 40 MAPP çalışanı üyelerimiz de aynı bahanelerle işten çıkarılmıştır. İşten çıkarılan üyelerimiz, çalışan arkadaşlarımız ve bizler de çok iyi biliyoruz ki; işten çıkarmaların temel gerekçesi işçilerin sendikalaşması ve Toplu İş Sözleşmesi haklarını kullanmak istemeleridir.

MAPP işvereni OHAL’i de fırsata çevirerek işçileri sendikalaştığı için işten çıkarmıştır. İşveren vekilleri MAPP çalışanlarına “Nasıl olsa OHAL var, sendika herhangi bir şey yapamaz” diyerek, sendikal mücadeleyi etkisizleştirmeye çalışmıştır. Ancak MAPP işçileri bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacaktır.

OHAL işverenler tarafından fırsata çevrilmekte birçok farklı işkolundaki işyerlerinde işçilerin en demokratik eylem ve etkinlikleri engellenmektedir. İşverenler işçilerin sendikalaşmalarını engellemekte ve işten çıkarmalarda daha cüretkâr davranmaktadır. Ancak başta MAPP işvereni olmak üzere bütün işverenler büyük bir yanılgı içerisindedir. Türkiye’nin dört bir yanında sendikalaştıkları için işten çıkarılan işçiler, işleri ve ekmekleri için direnmektedir.

MAPP işçilerinin sendikalaştıkları için işten çıkarılmasından MAPP kadar COCA COLA da sorumludur. Dünyanın en büyük alkolsüz içecek şirketi olmakla övünen COCA COLA’nın tanıtım ve dağıtımını MAPP işçileri yapmaktadır. Bu nedenle COCA COLA üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli, işten çıkarılan işçilerin işe geri alınmaları konusunda aktif rol üstlenmelidir.

Ayrıca MAPP Merchandising Group, Avrupa’nın Sahada Pazarlama lideri olan Combera Group’un Türkiye’deki ortağıdır. Sendikamız örgütlendikleri için işten çıkarılan MAPP işçilerinin bu sorununu ve MAPP’ın işçi düşmanı tavrını uluslararası üst örgütümüz olan UNİ aracılığıyla Combera Group’a bildirecek; Örgütlenme ve Toplu İş Sözleşmesi hakkımıza saygı duyulması için gereken uluslararası baskıyı yapacaktır.

Yapılan tüm bu hukuksuzluğa rağmen bizler Tez-Koop-İş Sendikası olarak hız kesmeden başta MAPP olmak üzere işkolumuzdaki tüm işyerlerinde örgütlenme çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Hiçbir şey bizi yolumuzdan döndüremeyecek ve mücadelemizi engelleyemeyecektir. Tez-Koop-İş Sendikası olarak üyemiz olsun ya da olmasın tüm işçilerin hak ve mücadelelerinde yanlarında olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.”

Bültene kayıt ol