Metal işçileri Çorlu'da MESS'e karşı eylemdeydi

18.01.2018 - 12:27
Haberi paylaş

Yaklaşık 130 bin metal işçisini ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesi süreci devam ediyor. MESS’in yüzde 6,4’lük zam teklifini ve üç yıllık sözleşme dayatmasını kabul etmeyen metal işçileri, çeşitli protesto eylemleri gerçekleştiriyor. Son olarak Birleşik Metal-İş sendikası üyesi metal işçileri, Çorlu Belediye Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

16 Ocak Salı günü gerçekleşen yürüyüş ve basın açıklamasına, MESS grup toplu iş sözleşmesi kapsamına giren Ejot, Paksan ve Sio Otomotiv fabrikalarından işçiler katıldı. Eyleme ayrıca başka fabrikalardan da metal işçileri, Petrol-İş ve Emekli-Sen üyesi işçiler de destek verdi. Saat 17.00’de sendika binası önünde toplanan işçiler dövizler, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. İşçiler yürüyüş boyunca “Sefalet ücreti istemiyoruz”, “Üreten biziz hakkımızı isteriz”, “MESS şaşırma, sabrımızı taşırma!” sloganları attı. Ayrıca “Esnek çalışmaya hayır”, “OHAL’e hayır”, “MESS dayatmalarına hayır!” pankartları açıldı.

Basın açıklaması Birleşik Metal-İş Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever’in kitleyi selamlamasıyla başladı. Daha sonra sözü Birleşik Metal-İş sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar aldı. İnsanca yaşayabilecek bir ücret ve çalışma saati istediklerini belirten Atar, 130 bin işçiyi ve aileleriyle birlikte yaklaşık 500 bin kişiyi etkileyen Türkiye’nin en kapsamlı toplu sözleşme sürecinin yürütüldüğünü hatırlattı. MESS tarafından sunulan yüzde 6,4’lük zammın bir işçi çocuğunun harçlığını bile karşılamadığını, işçilerin açlık sınırı çerçevesinde yaşadığını vurguladı.

Metal işçisi greve hazır

Atar, patronların övündüğü rekor kâr oranlarının işçilerin alın teriyle ortaya çıktığını, bu toplu sözleşme sonunda işçilerin hak ettikleri ücreti almaları gerektiğini söyledi. Son olarak beş aydır sendikanın tüm çabalarına rağmen patronların işçilerin kazanılmış haklarına saldırmaktan vazgeçmediklerini, komik zam oranları teklif ettiğini belirten Özkan Atar, bu tutumdan vazgeçilmezse greve çıkacaklarını vurguladı.

Metal işçileri sık sık attıkları “Gemileri yaktık, geri dönüş yok”, “Genel grev, genel direniş” “Metal işçisi greve hazır!” sloganlarıyla Atar’ı desteklediler. Metal patronlarının OHAL’e güvendiklerini belirten Atar, Erdoğan’ın “Biz OHAL’i iş dünyasının daha rahat çalışması için getirdik. Grev tehdidi olan yere OHAL’den istifade izin vermiyoruz. Bunun için kullanıyoruz OHAL’i” sözlerini hatırlattı. OHAL’in işçiye karşı kullanılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Atar, tüm baskılara ve grev yasaklamalarına rağmen metal işçisinin kararlı olduğunu, geri adım atmayacaklarını söyledi. Özkan Atar’ın konuşmasının ardından basın açıklaması sona erdi.

(Uidder.org)

Bültene kayıt ol