Metal işçilerinden uyarı eylemi

05.12.2017 - 10:29
Haberi paylaş

Metal Sanayi İşverenleri Sendikası (MESS) ile toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve toplam 63 madde için uyuşmazlık tutulması sonrası DİSK Birleşik Metal İş sendikası örgütlü bulunduğu işyerlerinde bir saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

Birleşik Metal İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Arı, örgütlü bulunduğu Eskişehir Bilecik'teki Doruk, Renta, Entil, Hapalki, Tarkon, Demisaş ve Mefro fabrikalarında birer saatlik iş bırakma eylemi yaptıklarını belirterek, başta ücret olmak üzere sosyal haklar ve parasal sonuç doğuran fasla mesai, gece zammı gibi maddelerde anlaşma sağlanamadığını söyledi.

Metal işçilerinin ağır çalışma koşullarına karşın çeşitli yaralanma ve hatta ölümleri göze alarak ağır koşullarda çalıştığını belirten DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Arı, "Bu çalışma karşılığı aldıkları ücret ise ortalamada ikramiye dahil net 2.145 TL'dir.  Bu ücretle yaşamanın oldukça zor olduğu ortadadır. Sendikamızın ücret zammı talebi iblağ, kıdem zammı ve maktu ücret zam şeklinde 3 aşamadan oluşmaktadır.  Bun a göre ilk 6 aylık dönem için ücret zammı teklifimizin karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 30,37'dır. Bu t utar da ilk 6 aylık dönem için net 695 TL'ye denk gelmektedir" dedi.

MESS'in ücret zammı olarak tüm 6'şar aylık dönemler için enflasyon  oranından ücret zammı olduğunu bunun da ilk 6 aylık dönem için yüzde 3,20 zam anlamına geldiğini belirten Arı şunları söyledi:

"Başta işçiler olmak üzere bu ülkenin yurttaşlarının neredeyse tümü açıklanan enflasyonla işçilerin, emekçilerin yaşadıkları enflasyonun aynı olmadığı konusunda hemfikirdirler. Çünkü enflasyon sepeti ve harcama gruplarının ağırlıkları işçilerin tüketme alışkanlarına göre belirlenmemektedir.

MESS ile görüşmelerde uzlaşma çıkmadı

ücret zam yöntemini TİS komisyonları aracılığıyla belirledik. Ücret zammında işçilerin kıdem yılları da dikkate almalıdır. Bu dönemde genelde tüm işçilerin özelde de metal işçilerinin ücret zam yöntemi konusundaki talepleri arasında kıdem zammı verilmesi vardır. Bu talebin nedenlerini iyi görülmelidir. Asgari ücretin 2016 yılı başında 1300 TL olmasının ardından yeni işe giren işçi ile 10-15 yıllık işçi arasında ücret farkı kalmamıştır. Bu durum ücretlerin ne kadar düşük olduğunu ve 10-15 yıllık işçi ücretinin asgari ücrete yakın olduğunun bir göstergesidir. İşçilerin ücretleri belirlenirken, işçilerin kıdem yılları da bir ölçüde dikkate alınmalıdır. Bu durum hakkaniyetin bir gereğidir.

3 yıllık sözleşmeye boğun eğmeyeceğiz

Bu dönemki toplu sözleşmenin en önemli maddeleri arasında bulunan yürürlük süresi konusunda da MESS 3 yıllık teklif vermiştir. MESS'in bir dönem önceki grevimiz ile 2015 yılı yaz aylarında yaşanan ve 'metal fırtına' olarak adlandırılan binlerce işçinin yurdun dört bir yanındna ve onlarca fabrikadaki ayaklanmasından ders çıkarmadığı görülmektedir. Bu grevimize ve ayaklanmaya neden olan konulardan birisi de o dönemde yapılan toplu sözleşmenin 3 yıl olmasıdır. 3 yıllık TİS dayatması yeni metal fırtınalara yelken açmaktadır.

MESS, çeşitli ülkelerde de 3 yıl ve daha uzun süreli sözleşmeler yapıldığını söylemektedir. MESS'in örnek olarak gösterdiği ülkelerdeki işçilerin aldıkları ücretlerin ne kadar olduğunun da, o ülkelerde ki enflasyonun yüzde kaç olduğunu da açıklanması gerekir. MESS, o ülkelerdeki işçilerin aldıkları ücretleri de teklif etmelidir."

(Esgazete.com)

Bültene kayıt ol