(Video) Kod-A Bilişim işçileri İTÜ önündeydi

12.10.2017 - 15:07
Haberi paylaş

DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası’na üye oldukları için Kod-A işvereni tarafından işten çıkarma dâhil baskılara maruz kalan bilişim işçileri ve Sosyal-İş üyeleri bugün işyerinin bulunduğu İstanbul Teknik Üniversitesi önünde basın açıklamasın yaptılar.  Marksist.org, Kod-A bilişim işçisi Güven Yavuz ile de alanda görüştü 

Kod-A’da çalışan bilişim işçileri haklarını kullanarak DİSK’e bağlı Sosyal-İş sendikasına üye oldular ve toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahip oldular. Patron ise sendikalaşma çabasını engellemeye çalışıyor ve işten çıkarmalara başladı.  Bunun üzerine direnmeye başlayan işçiler, direnişlerinin 10. gününde Kod-A merkezinin bulunduğu İstanbul Teknik Üniversitesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Artık bizim için tüm Kod-A işyerleri eylem ve direniş alanıdır”

Yapılan açıklamada: “Kod-A Bilişim işçileri, Anayasal haklarını kullanarak Sosyal-İş Sendikası’na üye oldu., Sendikamız, toplu iş sözleşmesi için gereken koşulları sağladı. Ancak Kod-A işvereni masaya oturmak yerine, sendikal haklarımıza dönük bir saldırı başlattı. İşveren toplu iş sözleşmesi sürecini engellemek için yetki itirazı davası açtı. Sendikamızın görüşme ve çözüm çağrılarına kulak tıkayan Kod-A işvereni; tehdit, baskı, işten atma ve sürgünlerle sendikalaşma mücadelemizi engellemeye çalıştı” denildi.

“Artık bizim için tüm Kod-A işyerleri eylem ve direniş alanıdır” denilen açıklamada TÜMTİS üyesi DHL işçileri ile de dayanışma içinde oldukları belirtildi.

“İTÜ hocalarını, çalışanlarını, öğrencilerini dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz”

Açıklamada “İstanbul Teknik Üniversitesi hocalarını, çalışanlarını, öğrencilerini Kod-A işçileri ile dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz” denilirken İTÜ Rektörlüğü ve Kod-A işverenine ise şöyle seslenildi:

“İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğünü, sendikal haklara karşı yürütülen bu saldırıyı kınamaya davet ediyoruz. Rektörlüğü, evrensel değerlere, evrensel insan haklarına sahip çıkmaya çağırıyor; bir eğitim ve bilim kurumu olarak kendine yakışanı yapmaya, bu sorunun çözümü için adım atmaya davet ediyoruz.

Ve bir kez daha buradan Kod-A işverenine sesleniyoruz; Tehdit, baskı, sürgün ve işten atmalara son verin. Yetki itirazı davasını geri çekin. Sendikal haklarımıza saygı gösterin. Toplu iş sözleşmesi masasına oturun. Aksi takdirde haklı direnişimizi, dostlarımızın desteği ve dayanışması ile büyütmeye devam edeceğiz”.

(Eylem görüntüsü: Emek ve Adalet)

(Söyleşi: Çağla Oflas)

Bültene kayıt ol