Direnen saya işçileri: “Patronlara karşı birlikte hareket etmeliyiz”

28.09.2017 - 06:46
Haberi paylaş

Birçok şehirle birlikte İzmir'de direnişe geçen saya işçileri, Türkiyeli ve Suriyeli emekçilerin patronlara karşı birleşik mücadelesinin önemine vurgu yapıyorlar.

Hatay, Konya, İstanbul gibi kentlerin yanı sıra saya işçileri İzmir Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde de mücadeleye girişti. Işıkkent'te Suriyeli ve Türkiyeli işçiler birlikte mücadele ediyor, taleplerini dile getiriyor.

Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışan Türkiyeli işçiler Yalçın Yanık, Nuri Karam, Ali Boyalı, Tevfik Saraç ve Suriyeli bir işçi, dün Alsancak'ta Karakedi Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda yaşanılanları anlattılar. İşçiler, 14-15 saate varan çalışma saatlerinin uzunluğunu, çalışma koşullarının kötülüğünü, güvencesiz çalıştıklarını dile getirdiler. Bunun yanı sıra geçmişte Suriyeli işçiler konusunda genel olarak olumsuz şeyler yapıldığını, ama artık bugün bunun yanlış olduğunu anladıklarını ve patronlar karşısında beraber hareket etmek gerektiğini söylediler.

İşçiler, güvencesiz iş, sigortasızlık, parçabaşı ücretlendirme ve zor çalışma koşullarının kimseye ayrım yapmadığını, çalışanların çıkarlarının ortak olduğunu ısrarla vurguladılar. Patronların işçileri ayrıştırmak istediğini, bunu çeşitli yollar yapmak istediklerini ama buna fırsat vermeyeceklerini söylediler.

Direnişçi işçiler, 1994'te Kemeraltı'ndan Işıkkent'e taşınırken vaatlerin verildiğini ancak bugün bunların hiçbiri yerine getirilmediği gibi daha kötü çalışma koşullarına sahip olduklarını da eklediler. İş hastalığı olarak adlandırılan çeşitli göğüs hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa yakalanan işçi olduğunu, patronların kârlarını artırmak için kendilerini sömürdüğünü ve açlığa mahkûm ettiğini belirterek "Bize düşen ise sadece açlık oluyor" diye devam ettiler.

Uzun yıllardır saya işçilerinin mücadele ettiğini, zaman zaman lokal kazanımlar olsa da genel olarak koşulların çok zor olduğunu; denetimsizlik, kayıtsızlık, sigortasızlık gibi büyük sorunların olduğunu, bütün bunların yanı sıra bir yola girdiklerini ve alandaki bütün işçilerle irtibat hâlinde beraber hareket etmeyi amaçladıklarını, böylece kendi güçlerinin farkına herkesin varabileceğini belirttiler.

İşçiler mücadelelerinin artarak devam edeceğini, alanda çalışan Suriyeli, Türk, Kürt, İranlı işçilerin birlikte mücadele ederek kazanabileceğini, bu süreçte herkesten desteklerini beklediklerini açıkladılar.

Bültene kayıt ol