KESK'lilere yönelik 29 Aralık grevi davaları çöktü

15.09.2017 - 16:49
Haberi paylaş

29 Aralık 2015 tarihinde kamu emekçileri örgütü KESK’in DİSK, TMMOB ve TTB ile yaptığı bir günlük grevin ardından açılan soruşturmaların çöktüğü ortaya çıktı.

İz Gazete'den Gülsen Candemir'in haberine göre, özellikle Eğitim-Sen üyeleri için meslekten men, kademe ilerleme cezası, sürgün gibi ağır cezalarının istendiği soruşturmalarda davaların KESK üyeleri lehine sonuçlanması, soruşturmaların çöktüğünü ortaya koydu.

Mili Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, 29 Aralık’ta tüm ülke genelinde KESK’in emek örgütleri ile yaptığı bir günlük uyarı grevine katılanlara istenen meslekten men cezalarını toplu olarak reddederek illere geri gönderdi. Binlerce kamu emekçisini sevindiren kararın illerde de uygulanarak ceza istenen tüm KESK üyelerinin beraat etmeleri bekleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun 18.08.2017 tarihli kararında "Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Denizli, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Manisa, Ordu, Samsun ve Zonguldak’da görev yapan KESK üyelerinin 29 Aralık grevine katıldıkları için meslekten men edilmesinin talep edilmesine ilişkin verdiği kararda “İsnat olunan fiilin devlet memurluğundan çıkarılmalarını gerektirecek derecede görülmediği anlaşıldığından ‘Devlet memurluğundan çıkarma’ cezası ile cezalandırılmaları teklifinin REDDİ’ne oy birliği ile karar verildi" denildiği ortaya çıktı.

Yüksek Disiplin Kurulu’ndan bu karar çıkarken, benzer bir karar da İzmir 4. İdare Mahkemesi’nden geldi. İzmir’in Buca ilçesi Kaynaklar bölgesindeki ortaokulda müdür yardımcılığı yapan İzzet Baykal’ın, 29 Aralık grevine katıldığı gerekçesi ile müdür yardımcılığı görevi elinden alınmış, maaş kesim cezası verilmiş ve Kemalpaşa ilçesine sürgün edilmişti. Eğitim-Sen’in açtığı davada İzmir 4. İdare Mahkemesi önemli bir karar vererek sürgüne edilen Baykal’ın suçsuz olduğuna ve istenen cezaları gerektirecek bir suç işlediğine rastlanmadığına karar vererek verilen cezaları iptal etti.

Kararda "Memurların atanmasında aranan kamu yararı ve hizmet gereklerinin, işlemin sebebi olarak gösterilen eylemler ve bu eylemler nedeniyle verilmiş bulunan cezaların ağırlık ve niteliği de göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerekmekte olup, davacının bağlı olduğu sendikanın aldığı karar uyarınca bir gün göreve gelmemesinin davacının yöneticilik görevinin elinden alınması ve il içinde başka bir yere atanmasını gerektirecek nitelik ve ağırlıkta bulunmadığı kanaatine varılıp, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Dava konusunun iptaline oy birliği ile karar verildi" deniliyor.

Bültene kayıt ol