Patronlar için OHAL: Grevci metal işçileri gözaltına alındı

26.08.2017 - 17:34
Haberi paylaş

Düzce'de 25 gündür grevde olan 20 metal işçisi, fabrikadan kamyon ve TIR’ların çıkışına engel oldukları gerekçesiyle zor kullanılarak gözaltına alındı.

Düzce 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Tekno Maccaferri fabrikasında, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 20 işçi, 25 gün önce grev yapmaya başladı.

24 Ağustos günü fabrika önünde toplanan işçiler, TIR ve kamyon giriş çıkışına izin vermedi. Fabrikaya gelen jandarma ekipleri, işçileri fabrikanın kapısından ayrılmaları yönünde uyardı.

İşçilere gözaltı

Düzce Merkez İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Bahadır Karadağ, işçilere “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun 73/2 maddesine göre ‘Grev gözcüleri iş yerinde giriş ve çıkışlara neden olamaz. Giren ve çıkan araçları kontrol amaçlı dahi durduramaz’ maddesi var.  Bu madde gereği üstlerimden sizin buradan ayrılmanız yönünde talimat aldım. Aksi halde bana verilen gözaltı görevini yerine getireceğim” dedi.

Bunun üzerine Birleşik Metal-İş Sendikası İl Temsilcisi Telat Çelik ve işçiler kamyonların çıkış yapacağı kapıdan ayrılmayınca, jandarma ekipleri işçileri gözaltına almaya çalıştı. Direnen işçiler zorla gözaltına alındılar. Birleşik Metal-İş Sendikası İl Temsilcisi Telat Çelik de gözaltına alındı.

Sendikadan açıklama

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın, Twitter hesabından yapılan açıklamada ise, mal ve makine yüklü TIR ve kamyonların çıkarılmasının suç olduğu belirtildi.

Sendikanın genel yönetim kurulu tarafından yapılan yazılı açıklama ise şöyleydi:

"• Düzce’de Valilik oluru, savcılık talimatı ve jandarma gözetiminde grev kırıcılığı • Grevdeki fabrikadan işverenin talimatıyla yasaya aykırı olarak yarı mamül ürünler kaçırıldı. • Grev gözcüleri gözaltına alındı, mallar dışarıya çıkarılınca salıverildi.

Düzce’de kurulu Tekno Maccaferri işyerinde sendikamız üyesi işçilerin 31 Temmuz 2017 tarihinden bu yana sürdürdüğü yasal grev bugün akıllara durgunluk veren bir saldırıyla karşı karşıya kaldı.

Yasaya göre, grevdeki fabrikadan dışarıya hiçbir şekilde yarı mamül, makine, alet ve edevat çıkarılmaması gerekirken, bugün kolluk kuvvetleri gözetiminde dışarıya bu mallar çıkarıldı.

Sendikamız üyesi işçiler Tekno Maccaferri ‘de 25 gündür yasalara büyük bir titizlikle uyarak grev haklarını kullanıyorlar. Ancak başından bu yana işveren yasa tanımadan hareket etmeye devam ediyor. Grev başlamadan kısa bir süre önce Ankara ofisinde çalışan sayısını SGK kayıtları üzerinde arttırarak talep ettiği yasadışı grev oylaması sendikamızın çabası sonucunda boşa düşürülmüştü. Bugün ise grevdeki işyerinden yasaya aykırı olarak yarı mamül ve makine ekipmanları dışarıya çıkarıldı. Üstelik bu kanunsuzluk fabrikanın önüne gelen yükleme kamyonlarına eşlik eden Jandarmanın gözetiminde yapıldı. Grev gözcüsü işçilerin itirazlarına karşı malların Valiliğin oluru ve savcılığın sözlü talimatı doğrultusunda işlemin yapıldığı söylendi. Bunun yasadışı olduğunu belirten grev gözcüleri alıkonuldu. Mallar zorla dışarıya çıkarıldıktan sonra serbest bırakıldı.

Artık işçilerin grev hakkına yönelik yapılan yasa dışı müdahalelere söyleyecek söz bulamıyoruz.

Kararlılığımızı tekrar etmekten başka sözümüz yok.

Grevimizi kıramayacaksınız."

Bültene kayıt ol