DİSK'ten rapor: “OHAL emeğe zararlıdır”

21.07.2017 - 09:58
Haberi paylaş

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL süresince emek alanında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan DİSK, OHAL'in emekçiler ve çalışma yaşamı açısından yarattığı sonuçlara bakıldığında en yaygın ve kapsamlı ihlal edilen hakkın çalışma hakkı olduğunu ifade etti.

OHAL’in birinci yıldönümünde hazırlanan DİSK raporuyla ilgili açıklamalarda bulunan Genel Başkan Kani Beko, DİSK’in 15 Temmuz darbe girişimine ilk günden karşı durduğunu, girişimi lanetlediğini ve darbeye karşı demokrasiyi ve hukuk devletini tavizsiz bir biçimde savunduğunu hatırlatarak, darbeyle mücadele adına TBMM'nin devre dışı bırakılarak OHAL ilan edilmesini başından bu yana eleştirdiğini belirtti. 

OHAL'in en ağır sonuçlarının çalışma yaşamında güvenceli iş hayatının ortadan kaldırılması olduğunu vurgulayan Beko, OHAL'in iş ve emek yaşamına yansıyan sorunlarını şu şekilde sıraladı: 

"- Bir yılık OHAL döneminde 112 bin 530 kişi kamudan ihraç edilmiştir.

- KHK'ler ile çok sayıda vakıf üniversitesi, hastane, vakıf, dernek, gazete, televizyon, dergi, yayınevi ve dağıtımcı kapatılmış ve malvarlıkları Hazine'ye ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmiştir. Ancak bu işçilerin özel hukuk çerçevesindeki alacakları KHK ile ortadan kaldırılmıştır.

- OHAL sırasında sendikaların faaliyetlerinin tedbiren durdurulması mümkündür ancak kapatma hukuka aykırıdır. Kapatma kararı mahkemeler tarafından verilmelidir. 12 Eylül darbesinin ardından dahi sendikalar kapatılmamış, faaliyetleri durdurulmuş ve haklarında kapatma davası açılmıştı. Darbe girişimi ile ilgili olduğu yönünde güçlü emareler olan sendikaların faaliyetlerinin durdurulması ve haklarında dava açılması gerekirken, OHAL-KHK ile sendikaların temelli kapatılması Anayasa'ya açık aykırılık oluşturmuştur.

- OHAL bahane edilerek birçok sendikal faaliyet ve işçi eylemi yasaklandı veya engellenmiştir. Konfederasyon olarak DİSK'in, bunun yanı sıra Birleşik Metal-İş, Gıda-İş, Güvenlik-Sen, Limter-İş ve Nakliyat-İş sendikalarımızın da aralarında olduğu sendikaların, çalışma yaşamına ilişkin konulardaki bazı basın açıklamaları ve bilgilendirme amaçlı kimi salon toplantıları engellenmiştir.

- AKP, OHAL'e kadar olan iktidar döneminde toplam 8 grevi ertelemişken sadece bir yıllık OHAL uygulaması boyunca 5 büyük grev milli güvenlik, genel sağlık ve finansal istikrarı bozucu olduğu gerekçesiyle ertelenmiştir/yasaklanmıştır. Yasaklanan grevler arasında Birleşik Metal-İş sendikamızın iki grevi de vardır. Grev ertelemelerinin OHAL uygulamasının bir parçası olduğu bizzat Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından iki kez işveren örgütlerinin toplantılarında ve altı çizilerek vurgulanmıştır.

Raporumuzun gösterdiği gerçek şudur: OHAL emeğe zararlıdır. Emeğe zararlı olan OHAL, açıkça millete karşıdır. Bizler, sermayeye olağanüstü sömürü olanakları sağlayan, olağanüstü işsizlik, güvencesizlik ve hak gaspı yaratan OHAL'in derhal kaldırılması için mücadeleye devam edeceğimizi buradan bir kez daha duyuruyoruz. OHAL kalkacak, işçiler işini, ekmeğini ve adaleti er ya da geç kazanacaktır."

Bültene kayıt ol