Dayanışma büyüyor: Kadıköy'de Af Örgütü grevcileri mücadelelerini anlattı

23.06.2017 - 14:49
Haberi paylaş

Af Örgütü'nde taşerona karşı iş bırakan yüzyüze projesi çalışanları, dün Kadıköy'deki DİSK'e bağlı Genel-İş sendikasında düzenlenen toplantıda mücadele deneyimlerini paylaştı.

Genel-İş’te yapılan toplantıda 23 gündür süren mücadelenin dersleri konuşuldu. Grevci Sıla Şensoy, eski Af Örgütü çalışanı Bahan Gönce ve sendika aktivisti Hüseyin Yüksel’in konuşmacı olduğu toplantıda grev süreci anlatıldı.

Sıla Şensoy, “Taşeronda çalıştırılmak hiçbir mazeretle açıklanamaz, savunulamaz” dedi. İnsan hakları mücadelesi veren bir kuruluşun taşeron sistemini yıllardır sürdürmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Şensoy, taşerondan çıkılması, kadro ve sendikalaşma taleplerini yineledi.

Yüzyüzecilerin sokakta Uluslararası Af Örgütü’nün görünür yüzü olduğunu ve kuruluşa değer kattıklarını belirten Şensoy, “İnsan haklarına hizmet eden yüzyüze çalışanlarının taşeron sistemiyle çalıştırılması, sendika haklarının engellenmesi, Uluslararası Af Örgütü gibi bir insan hakları kuruluşuna yakışmıyor.” dedi.

Türkiye’de hemen her işkoluna sızan taşeron sisteminin gelişimini anlatan Hüseyin Yüksel ise çalışanların bir araya gelmesinin önünde büyük engel teşkil eden taşeronun giderek arttığını ve bu soruna çözüm üretecek sendikalara ve örgütlenmelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Af Örgütü eski çalışanı Bahan Gönce, “2011’den bu yana kuruluş yetkilileri taşeronu sonlandırmak için adım atmak şöyle dursun (kendi tabirleriyle) bordrolama uygulamasının bir zorunluluk olduğunu anlattılar. Kamuoyuna yaptıkları açıklamada da taşeronun “yüzyüze projesinin bir özelliği” olduğunu söylüyorlar. Taşeron, insan hakları mücadelesinin bir özelliği olabilir mi?” diyerek tepkisini dile getirdi. Gönce, grevin kazanana kadar süreceğini belirterek tüm demokratik kamuoyuna dayanışma ve destek çağrısı yaptı.

Grev sürecinde Çapa Hastanesi önünde 44 haftadır direnen Cemal Bilgin ve homofobik mobbinge karşı çıkan M.G. ile dayanışan Af Örgütü grevcileri, kazanmak için mücadelelerin bir araya gelmesi gerektiğini vurguladılar.

Forum havasında geçen toplantıya diğer STK çalışanlarının yanısıra BİÇDA (Bilişim Çalışanları Dayanışma Ağı) ve Plaza Eylem Platformu’ndan, Koop-İş, Tez Koop-İş sendikalarından aktivistler de katıldı.

Birçok katılımcı, kendi iş kollarındaki mücadele deneyimlerini aktardı.

“Taşerona hayır! Kadro haktır!” sloganıyla süren greve dayanışma mesajlarını ileten aktivistler, talepler kazanana kadar süreci takip edeceklerini duyurdular.

1 Temmuz’da Af Örgütü yönetimiyle müzakereye başlayacak yüzyüzeciler, mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini açıkladılar. Emeği, insan haklarını savunan herkesi dayanışmaya çağırdılar.

Af Örgütü yönetimi grevci işçilerle görüşecek

Kadıköy'de grevci Af Örgütü işçileriyle toplantı

Grevci Af Örgütü işçileri muhatap kabul edildi

Af Örgütü grevinden işçilerle röportajlar: “Mücadele okul oldu”

Af Örgütü grevinde 13. gün: Homofobiye ve mobbinge karşı dayanışma

(Video) Grevci Af Örgütü işçileri eylemdeydi: “Susma, haykır, taşerona hayır!”

8. gün: Af Örgütü'nde işçilerin direnişi sürüyor

7. gün: Dayanışma ve destek büyüyor

Grevden sesler: “Uluslararası Af Örgütü taşeron dayatmasından kurtarılmalıdır”

Grevci işçiler iş yeri önünde​

Grevci Af Örgütü işçileri: “İnsan hakları için taşerona hayır”​

Bültene kayıt ol